Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoge Raad: OM had gelijk in zaak-Tjoelker

Home

Justitie mag de aanklacht tegen een verdachte in hoger beroep verzwaren. Dat bepaalde de Hoge Raad in Den Haag gisteren. Het hoogste Nederlandse rechtscollege besliste dit in een arrest over de zogenoemde Tjoelker-zaak die eind vorig jaar voor het gerechtshof in Leeuwarden diende.

Procureur-generaal mr. Machielse verzwaarde in hoger beroep de aanklacht tegen de twee toenmalige hoofdverdachten M. ten C. en P. de W.: medeplegen van doodslag en zware mishandeling met de dood tot gevolg, in plaats van openlijke geweldpleging. Daardoor kon het OM ook een zwaardere straf eisen. Het hof in Leeuwarden stond de omstreden wijziging toe, maar vond doodslag uiteindelijk niet bewezen.

Het hof vond de twee wel schuldig aan het medeplegen van zware mishandeling die leidde tot de dood van Meindert Tjoelker en veroordeelde hen tot 2,5 jaar cel. De 26-jarige Ten C. uit Leeuwarden ging tegen het arrest in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens zijn advocaat had het hof de verruiming niet mogen toelaten. De Hoge Raad verwerpt dat verweer.

De 30-jarige Tjoelker overleed op 13 september 1997 in Leeuwarden, nadat hij op straat was geslagen en geschopt bij een vechtpartij met onder anderen Ten C. en De W. Zijn dood bracht een grote schok teweeg, alsmede een omvangrijke discussie over zogenoemd zinloos geweld.

Deel dit artikel