Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hof: Proces klokkenluider Ad Bos oneerlijk

Home

den haag – Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Bos.

De oud-technisch directeur van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, beter bekend als de klokkenluider die de bouwfraude bekendmaakte, heeft volgens het hof geen eerlijk proces gehad.

In 2001 maakte Bos de schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem openbaar. Daaruit bleek dat de bouwwereld op grote schaal verboden prijsafspraken maakte voor overheidsopdrachten.

Om dit naar buiten te brengen voerde Bos gesprekken met het OM. Maar Bos werd door het OM tegelijkertijd verdacht van omkoping. Volgens het gerechtshof heeft justitie hem toen doelbewust te lang in de waan gelaten dat hij alleen maar getuige was. Door hem later alsnog te vervolgen voor omkoping van een ambtenaar, heeft het OM hem geen eerlijk proces geboden.

Het hof gaf justitie een tik op de vingers, omdat het vindt dat een fundamentele inbreuk is gemaakt op de procesorde. „De justitiële autoriteiten wekten de schijn bij de verdachte dat hij niet vervolgd zou worden. Zo maakten ze inbreuk op het zwijgrecht”, aldus het hof. Elke verdachte heeft het recht te zwijgen, omdat niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Bos zou in de jaren negentig als technisch directeur van Koop Tjuchem een ambtenaar van Rijkswaterstaat omgekocht hebben met twee golfreisjes naar het buitenland en een bezoek aan de inmiddels gesloten Amsterdamse nachtclub Yab Yum. Bos ontkent dit.

De golfreisjes naar het buitenland hadden volgens de klokkenluider een zakelijk karakter en de ambtenaar had bovendien niet deelgenomen aan het bordeelbezoek. Klokkenluider Bos spreekt na het oordeel van het hof nu van ’eerherstel’.

Het hof heeft in deze zaak ook de oud-topmannen Fred V. en Henk K. van Koop Tjuchem vrijgesproken. Volgens het hof is niet bewezen dat beide mannen als leidinggevende betrokken waren bij de omkoophandelingen. Een betrokken ambtenaar van Rijkswaterstaat is wel veroordeeld. Hij kreeg een werkstraf van 120 uur, voor het aannemen van één van de golfreisjes.

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof.

Deel dit artikel