Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoeveel miljard slaapt er wel niet in belastingparadijzen, onzichtbaar voor de fiscus?

Home

Jan Kleinnijenhuis

© thinkstock

Liefst 5565 miljard dollar, een kwart van de mondiale banktegoeden, huist in bekende belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden of de Seychellen. Het staat daar op rekeningen van naar schatting 2 miljoen vennootschappen, vrijwel altijd zonder dat de belastingdienst waaronder de eigenaar van dat vermogen valt, er weet van heeft.

En dat zijn alleen nog maar de banktegoeden; onroerend goed, aandelen of andere vermogensbestanddelen vallen daar nog buiten.

Dat blijkt uit het proefschrift 'De offshore wereld ontmaskerd' van Jan van Koningsveld, die daarop morgen zal promoveren aan de Universiteit van Tilburg.

Van Koningsveld is jurist, en werkte 25 jaar als rechercheur bij de fiscale opsporingsdienst Fiod. Uit zijn onderzoek blijkt dat de Nederlandse fiscus jaarlijks 10 miljard euro misloopt als gevolg van belastingvlucht door vermogende particulieren.

Talloze constructies
"En dit is nog maar het begin", zegt Van Koningsveld over zijn onderzoek. "Het gaat hier alleen nog om rijke particulieren, terwijl we weten dat ook criminelen veel gebruik maken van offshore routes om hun vermogen buiten zicht te houden." Daarnaast benoemt de voormalig Fiod-rechercheur in zijn proefschrift talloze andere constructies die in de loop der jaren zijn opgezet in zogeheten offshore landen.

De bevindingen in zijn proefschrift zouden de alarmbellen moeten doen rinkelen bij Belastingdienst en toezichthouders, stelt Van Koningsveld. Daar schort het nog wel eens aan kennis over de wereld van de belastingparadijzen.

In zijn proefschrift pleit hij ervoor een landelijk kenniscentrum op te zetten met als taak de offshore wereld beter te begrijpen, en dus ook te kunnen aanpakken. "Daarvoor is een veel betere informatiepositie van de Belastingdienst nodig. Dat moet men erkennen en daar moet men ook prioriteit aan geven."

Variatie
Volgens de promovendus gaat het weliswaar vaak om ingewikkelde constructies, maar veranderen de methoden die criminelen of belastingontduikers gebruiken in de loop der jaren niet wezenlijk.

"Er zijn wel verschillen, er is variatie in welk land wanneer populair is voor constructies. Ook worden er steeds meer lagen op vennootschappen in verschillende landen aangebracht, waardoor de totale constructie groter en ingewikkelder wordt. Maar de methode zelf - het wegsluizen van geld via vennootschappen - blijft toch vaak dezelfde."

Lees verder na de advertentie
Het gaat hier alleen nog om rijke particulieren, terwijl we weten dat ook criminelen veel gebruik maken van offshore routes om hun vermogen buiten zicht te houden

Jan van Koningsveld

Deel dit artikel

Het gaat hier alleen nog om rijke particulieren, terwijl we weten dat ook criminelen veel gebruik maken van offshore routes om hun vermogen buiten zicht te houden

Jan van Koningsveld