Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe motiveer je de bevoegde leraar? Met geld en dure auto's

Home

René Kneyber

Docent voor een klas scholieren op een middelbare school in Leiden. © anp
Column

Een bevoegdheid had ik niet, maar ik wilde geld, en de school een lichaam voor de klas. De drie reacties die ze op de vacature kregen waren allemaal van onbevoegden. Na de gesprekken bleken de andere twee nog ongeschikter.

Zo werd ik leraar in het vmbo. Het was niet ongebruikelijk in mijn eerste jaar dat lessen volledig uit de hand liepen, vooral doordat ik geen idee had waar ik mee bezig was. Ik wist niets over klassenmanagement, instructie geven, eenvoudige pedagogiek, toetsen maken, adequaat leertempo, of omgaan met gedragsproblemen. De leerlingen merkten dat ook, de meesten al in les één. Die maakten mij dan ook, terecht, het leven totaal zuur. Er ontstond na verloop van tijd toch een wederzijdse sympathie, als een soort onderwijsvariant van het stockholmsyndroom. Al kostte het soms wel wat moeite om te onderscheiden wie nou eigenlijk wie gegijzeld hield.

Afijn. Inmiddels ben ik bevoegd, en kan ik een aardig lesje draaien. Maar nog steeds wordt bijna een kwart van de lessen op middelbare scholen gegeven door onbevoegden. Als we kijken naar het primair onderwijs, is het probleem van de onbevoegdheid oplossen kennelijk heel gemakkelijk: daar mogen ongediplomeerden niet voor de klas, en daarom wordt slechts 1 procent van de lessen door een onbevoegde gegeven. En ziedaar, vanaf 2017 mogen er ook geen onbevoegden meer in het voortgezet onderwijs lesgeven.

Lees verder na de advertentie
De leerlingen maakten mij, terecht, het leven totaal zuur.

Collegegeld
Het ziet er niet naar uit dat dat doel gehaald wordt. In de regio Den Haag bleek deze week dat het aantal onbevoegde docenten toenam van 260 naar 282. Wethouder Ingrid van Engelshoven van D66 was ontstemd. Die had 50.000 euro beschikbaar gesteld voor meer diploma's. 50.000 euro? Je hoeft geen Paul van Meenen te heten om te zien dat dat zo'n 192 euro per onbevoegde leraar betekent. Een grafische rekenmachine en een studieboek, dat kan er net uit, maar het collegegeld van de lerarenopleiding betaal je er niet van.

Maar mij lijkt het sterk dat al die onbevoegde leraren de oplossing zijn voor een tekort aan bevoegde leraren. Bevoegde leraren zijn er namelijk genoeg, maar een groot deel van de leraren werkt parttime. Dat moeten we niet verbieden, maar we kunnen leraren wel verleiden tot fulltime werken. Mijn voorstel zou zijn om alle leraren die fulltime werken 2000 euro extra per maand te bieden, een Tesla S leaseauto, en eens per jaar een all-inclusive reis naar de Antillen met het hele gezin.

Of we blijven gewoon tot in de eeuwigheid halfzachte plannetjes lanceren. Dat kan natuurlijk ook.

Van 192 euro per onbevoegde leraar kun je niet het collegegeld van de le­ra­ren­op­lei­ding betalen.

Deel dit artikel

De leerlingen maakten mij, terecht, het leven totaal zuur.

Van 192 euro per onbevoegde leraar kun je niet het collegegeld van de le­ra­ren­op­lei­ding betalen.