Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe meer doden, hoe meer aandacht, denkt Hamas

Home

Sylvain Ephimenco

Op het Museumplein kwamen 20 juli een paar duizend mensen samen om mee te lopen in een demonstratieve optocht tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. © anp
Column

Helaas gebruikt Israël disproportionele vuurkracht om zijn onvervreemdbare recht op bestaan en veiligheid te waarborgen. Ieder kind dat in Gaza door de bombardementen sterft is er een te veel. Hiermee speelt de staat Israël zijn vijand in de kaart.

De terroristische Hamas doet er alles aan om de Palestijnse burgers die onder zijn 'administratie' vallen, in gevaar te brengen. Door talloze raketten te blijven lanceren. Door deze in drukbevolkte buurten op te slaan of af te vuren. Hoe meer Palestijnse doden, hoe meer aandacht, redeneren de extremisten van Hamas. Deze disproportionele Israëlische vuurkracht is deels verantwoordelijk voor de disproportionele aandacht die dit verre conflict bij ons in Europa genereert. Maar niet alleen.

Waarom worden geen massale demonstraties tegen het Syrische regime gehouden, vroeg een prominente vertegenwoordiger van de Franse Joodse gemeenschap zich gisteren af. De oorlog aldaar heeft toch al meer dan 170.000 levens gekost? Ja, waarom ook geen demonstraties tegen de moordenaars van Isis? En zo kunnen we nog lang doorgaan.

Weerzinwekkende Jodenhaat
De ongemakkelijke waarheid is dat het de identiteit van de staat Israël is, die aan de basis ligt van deze disproportie in belangstelling en strijdlustigheid. Als Israël een moslimstaat was, zou het Museumplein nooit vollopen. Maar Israël is een Joodse staat. De enige ter wereld. Dit weekeinde in Parijs is de trieste illustratie hiervan gegeven.

Twee demonstraties die door de Franse regering waren verboden zijn in weerzinwekkende Jodenhaat en anti-Joods geweld geëindigd. Vooral in de banlieue Sarcelles werden joodse winkels geplunderd en in brand gestoken. Groepen jonge migranten en moslims probeerden synagogen aan te vallen. Hun leus is nu al berucht: 'Mort aux juifs!' Grote groepen moslimmigranten in Europa zijn helaas niet ongevoelig voor antisemitisme. Hun haat voor Israël is vaak ook op Jodenhaat gestoeld. De Franse premier Manuel Valls heeft gisteren met opzienbarende kracht dit amalgaam veroordeeld: "Dit antisemitisme verbergt zijn haat voor de Jood achter een schijnantizionisme en de haat voor Israël. Een Jood belagen is gelijk aan een aanval op Frankrijk."

Lijkengeur
In Nederland is het, na de antisemitische incidenten bij de eerste anti-Israël demonstratie, relatief rustig gebleven zaterdag op het Museumplein. Gisteren las ik de woorden terug van Anja Meulenbelt, een van de sprekers bij deze demonstratie. Hysterische woorden waaruit een lijkengeur opstijgt en die radicalisering verraden: "Waar zie ik vandaag op het Museumplein massaal de vlaggen van de SP, van GroenLinks, van de PvdA? Wat is dat met jullie, lafaards?"

Over de terroristen van Hamas en de meer dan 1500 raketten die ze nu op Israël hebben afgevuurd: "Ik ben absoluut geen voorstander van die raketten, maar wat gebeurt er wanneer ze die niet afschieten? Niets." Haar vrienden, zegt ze, "hebben wel respect voor Hamas als de enige grote verzetsbeweging die standhoudt." Dat de 'lafaards' van SP, GL en PvdA niet met deze vrouw en haar vrienden gezien willen worden, lijkt me logisch.

Lees verder na de advertentie
Als Israël een moslimstaat was, zou het Museumplein nooit vollopen

Deel dit artikel

Als Israël een moslimstaat was, zou het Museumplein nooit vollopen