Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe links en rechts Amerika verschillend naar immigratie kijken

Home

Hans de Bruijn

© AFP
Framing

Op de grens van Mexico en Arizona ligt de Sonora woestijn, met temperaturen van soms 55 graden. De grens kent geen hek; het Amerikaanse beleid is 'preventie door afschrikking'. Je zou als immigrant wel gek zijn om de grens over te steken. De kans is groot dat je dat niet overleeft.

Toch wagen veel Mexicanen het erop. Duizenden stierven al in de woestijn. Daarover wordt een debat gevoerd, omgeven door heel veel woede. Waar komt die woede vandaan?

Lees verder na de advertentie

Als rechtse Amerikaan redeneer je al snel vanuit het frame van de individuele verantwoordelijkheid. Een immigrant kiest er zelf voor om dit grote risico te nemen. Als dat verkeerd afloopt, is dat diep tragisch, maar een kwestie van eigen verantwoordelijkheid.

Links kiest vaker voor het frame van de collectieve verantwoordelijkheid. Dit is een probleem van ons allemaal, van de arme immigranten tot het rijke Amerika. 'Preventie door afschrikking'? De vrijhandel waar Amerika van profiteert, leidt tot armoede in Mexico. De overheid doet vervolgens niets om de immigranten uit de woestijn te weren. Die zou dan immers haar afschrikkende werking verliezen. Dat is immoreel: immigranten worden de dood ingelokt.

Wie dit alles slechts tragisch vindt, wordt woedend als het verwijt is dat je immoreel bent. Wie dit immoreel vindt, wordt woedend als de ander dit slechts tragisch noemt - en verder niets doet. Allemaal een kwestie van het frame van waaruit je redeneert.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist

Lees ook: Niemand die het eens hardop zegt, behalve Juf Ank

Deel dit artikel