Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe lang kan haar worden?

Home

Sander Becker

Er was eens een meisje dat Raponsje heette. Ze zat opgesloten in een hoge toren zonder deuren, met alleen bovenin een raampje. Gelukkig had ze enorm lange vlechten. Als ze die uit het raampje neerliet, kon een beeldschone prins erin klimmen. Zo brachten de twee menig knus uurtje door.

Anno 2007 heeft bijna niemand meer zulk lang haar. De vrouw die nog het dichtst bij Raponsje in de buurt komt, heet Xie Qiuping. Ze woont in China en heeft een verrassend lange touwladder aan haar hoofd hangen. Volgens het Guinness wereldrecordboek bedraagt haar langste hoofdhaar exact 5,627 meter. De vrouw laat haar haar al sinds 1973 groeien, vanaf haar dertiende jaar.

Het Guinness boek vermeldt niet alleen een langste hoofdhaar, maar ook een langste beenhaar: 12,4 centimeter, op het linkerbeen van een Australiër. Er blijkt zelfs een langste oorhaar te zijn gemeten; uit de oren van de Indiër Radhakant Bajpai uit Naya Ganj spruit een indrukwekkende bos gitzwarte haren, waarvan de langste in 2005 13,2 centimeter haalde.

Van alle haren op ons lijf wordt hoofdhaar duidelijk het langst. „Dat komt door hun lange levenscyclus”, verklaart Erwin Plinck, dermatoloog in de Rotterdamse Polikliniek voor Haar- en nagelziekten. „Hoofdhaar groeit gemiddeld één centimeter per maand. Dat proces gaat jaren door. Daardoor kan hoofdhaar heel lang worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wimperhaar. Dat groeit drie tot vier maanden en valt daarna uit.”

Waarom een haar doorgaat of juist stopt met groeien, is nog onbekend. De biochemie achter dit raadsel moet nog worden opgehelderd. Wel is al duidelijk dat het verschil genetisch vastligt. Want als een haarzakje van een hoofdhaar bijvoorbeeld naar een wenkbrauw wordt getransplanteerd, blijft het gewoon lange haren produceren. Het trekt zich niets aan van zijn bescheidener buren.

Het verschil in haarlengte tussen mannen en vrouwen is eveneens genetisch bepaald. Bij mannen groeit hoofdhaar zelden voorbij de schouders; bij vrouwen kan het doorschieten tot onder de billen, omdat hun haarzakjes langer actief blijven. Is een haarzakje klaar met zijn programma, dan verschompelt het. De haar valt dan uit. Het lichaam maakt vervolgens een nieuw zakje, dat over identieke bouwinstructies beschikt.

In de puberteit krijgen man en vrouw meer lichaamsbeharing onder invloed van het hormoon testosteron. Aanvankelijk is dat vooral zichtbaar in de schaamstreek, onder de oksels, op de benen en op de kin. Maar na verloop van tijd worden, vooral bij mannen, de haarzakjes in de neus en de oren gevoeliger voor testosteron. „Op die plekken gaan dan grotere, stevigere en langere haren groeien”, zegt Plinck, „terwijl het hoofd juist kaler wordt. Dat is pech, ja.”

Ach, Raponsje’s leven ging ook niet over rozen. Haar lange vlechten werden afgeknipt door een boze heks die jaloers was op haar avontuurtjes. En de schone prins werd kaler en kaler. Toen de twee elkaar na veel ellende weer tegenkwamen, leefden ze samen toch nog lang en gelukkig.

Deel dit artikel