Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe hard de Marslander crashte, is nu duidelijk te zien

Home

Redactie

De Exomars, de sonde die de Esa naar Mars stuurde. De lander is het oranje gekleurde rondje. © ASSOCIATED PRESS

De Europese Marslander Schiaparelli heeft de afdaling richting de rode planeet definitief niet overleefd. Nieuwe vrijgegeven beelden van het planeetoppervlak, gemaakt door een Amerikaanse sonde die rondom Mars vliegt, laten zien dat er een grote krater zichtbaar is precies op de plek waar de lander neer had moeten komen.

De krater, 2,5 meter in diameter en ongeveer een halve meter diep, is zwartgeblakerd en voldoet precies aan de voorspellingen. Uit rekenmodellen blijkt namelijk dat een object van driehonderd kilo en met een snelheid van driehonderd kilometer per uur (zoals Schiaparelli) bij een inslag voor precies dezelfde krater zou zorgen.

Wel opvallend is de grootte van de zwarte vlek. De crash zelf had dat niet kunnen veroorzaken, omdat Schiaparalli daarvoor te langzaam vloog. Hoogstwaarschijnlijk zijn de brandstoftanks van Schiaparelli ontploft, maar daarover moet nog meer zekerheid komen.

Op de foto hieronder is goed de krater te zien die Schiaparelli veroorzaakte bij de crash. Linksonder ligt de parachute, rechtsboven het hitteschild.

Lees verder na de advertentie
© AP

Zachtjes

De lander had vorige week zachtjes het oppervlak van Mars moeten bereiken. Daarom werden voldoende afremmogelijkheden ingebouwd, zoals een parachute om de val te breken en meerdere remraketen om de laatste snelheid uit Schiaparelli te halen. Beide systemen werkten echter niet naar behoren, bleek vorige week al uit een eerste analyse van de gegevens. De parachute werd te vroeg afgeworpen en de remraketten deden hun werk veel te kort.

De landing van de Schiaparelli was een test voor een mogelijk uitgebreide missie in 2020. Dan wil de Europese ruimtevaartorganisatie Esa een karretje sturen dat daadwerkelijk kan rondrijden op Mars. De crash is daar geen goede reclame voor, zeker nu de Esa nog driehonderd miljoen dollar nodig heeft voor de missie. De ruimtevaartorganisatie hield zelf vol dat met de landing alle informatie is verzameld die nodig is voor de volgende missie.

© AP

Deel dit artikel