Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe gruwelijk mag een foto zijn?

Home

Esther Scholten

Waar de Spaanse televisie ongecensureerd homevideo's van de aanslagen in Madrid uitzendt, gemaakt door toevallige passanten, worstelen veel andere redacties met de journalistiek-ethische vraag hoe het gruwelijke karakter van de gebeurtenis in beeld te vangen. Wanneer moet je shockeren als media, en hoe?

Terwijl Trouw op de voorpagina gisteren koos voor een bijna symbolische plaat van het gapende gat dat de bom sloeg, zonder zichtbaar bloed, koos van de landelijke dagbladen de Volkskrant voor de meest confronterende aanpak. De krant drukte op de voorpagina een foto af waarop een afgerukt lichaamsdeel duidelijk zichtbaar was. ,,In dit geval is het verkeerd om voor neutrale afgeleide fotografie te kiezen. Dat is de hele werkelijkheid niet'', vindt fotoredacteur Gerrit-Jan van Ek. Maar niet ieder bloederig incident haalt even bloederig de kolommen, onderstreept hij, om te voorkomen dat de lezer afstompt. De impact van het geweld in Spanje rechtvaardigde deze keuze, meent hij. Daar heeft effect-bejag niets mee te maken.

In tegenstelling tot Zuid-Europa kent Nederland een traditie van terughoudendheid, hoewel ook hier de grenzen verschuiven. Engeland stelt zo zijn eigen regels. The Guardian, The Daily Telegraph, The Times, The Daily Mail en The Sun drukten allemaal dezelfde foto af als de Volkskrant, alleen retoucheerden zij zonder uitzondering de foto. Sommigen verwijderden het afgerukte lichaamsdeel. The Guardian gaf het vlees een onherkenbaar grijs kleurtje.

Opmerkelijk? Allerminst, stelt Bob Bodman van The Daily Telegraph. ,,Zo is de plaat toonbaarder en wij zijn van mening dat we de inhoud niet wezenlijk veranderen. Onze lezers vertrouwen ons.''

Deel dit artikel