Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe een Mexicaanse geest tieners de stuipen op het lijf jaagt

Home

Rianne Oosterom

© Thinkstock

Scholieren van nu roepen geesten niet meer op met een glaasje. Ze hebben het potlood ontdekt als middel om in contact te komen met de geest Charlie. Voor tieners is het een onschuldig spel, maar volwassenen denken daar anders over.

Het is bijna zomer - de tijd waarin op kamp rond het vuur spookverhalen worden verteld en tieners alle tijd hebben om te experimenteren met pendelen of glaasje draaien. Maar op momenteel houdt een nieuwe manier van geesten oproepen de gemoederen bezig: de Charlie Charlie Challenge.

Ook een poging wagen? De uitwerking is simpel. Je verdeelt een A4 in vier vakken en schrijft in de bovenste twee 'ja' en in de onderste twee 'nee'. Vervolgens leg je twee potloden op elkaar om de vakken van elkaar te scheiden en roep je de geest Charlie erbij door te fluisteren: 'Charlie, Charlie, can we play?'. Het verhaal gaat dat Charlie de geest is van een Mexicaans jongetje dat zelfmoord pleegde.

Als Charlie daadwerkelijk komt, beweegt het potlood en kun je hem elke vraag stellen. Het spel kan worden afgesloten door de woorden: 'Charlie, Charlie, can we stop?' te fluisteren. Op Twitter circuleren filmpjes waarop de raarste dingen gebeuren: het potloot gaat draaien, deuren gaan kraken en ramen klepperen.

Lees verder na de advertentie
Geesten? Weg ermee, dat is flauwekul.

Dick Bierman

Bange tieners
Het spel leidt tot veel beroering. Henk Wassink, directeur van het Groevenbeek College in Putten, kreeg steeds bezorgde ouders aan de telefoon. Daarom heeft hij gisteren een brief verstuurd aan alle ouders om hen te waarschuwen voor het spel, omdat het tieners bang maakt. "Ik had pas een moeder aan de lijn, die zei dat ze 's nachts naast haar kind had gelegen omdat het niet kon slapen", vertelde Wassink aan omroep Gelderland.

Ook in christelijke media wordt gewaarschuwd voor de boze geest van Charlie. Beam, het jongerenplatform van de EO, zegt veel bezorgde berichten van ongeruste ouders en jeugdleiders uit kerken te krijgen.

Beam laat de christelijke jongerenwerker Leenard Kanselaar aan het woord. Die gelooft dat de Heilige Geest een goede geest is die je karakter kneedt, maar hij waarschuwt voor Charlie. "Andere geesten hebben niet het goede met je voor en kneden je kapot. Dat klinkt zwaar, ik weet het, maar ik geloof echt dat er nare dingen kunnen voortkomen uit jezelf openstellen voor die andere wereld."

© Thinkstock

'Geesten? Weg ermee!'
Toch lijkt het tienerbrein alles wat met geesten te maken heeft gretig te omarmen. Het Amerikaanse weblog Fusion vroeg Stephen Slozman waarom dit eigenlijk zo is. Volgens de hoogleraar psychologie ontdekken tieners als ze naar de middelbare school gaan dat er mensen zijn die de wereld anders ervaren dan zijzelf. Die constatering leidt tot experimenteerdrang. Want wat is dan echt? Misschien bestaan geesten wel (denken tieners dan).

Verspeelde moeite, vindt Dick Bierman, hoogleraar parapsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. "Geesten? Weg ermee, dat is flauwekul", zegt hij. "Niemand hoeft zich zorgen te maken over Charlie. Als er iets gebeurt met het potlood, dan heeft dat te maken met de personen die het doen. Zij hebben bepaalde verwachtingen en willen iets zien of horen."

Stout spel
Hij vindt het spelletje nauwelijks gevaarlijk. "Het lijkt op glaasje draaien. Dat heeft iedereen weleens gedaan ter vermaak, omdat het spannend is. Ik heb liever dat tieners dit doen, dan dat ze de hele dag naar hun scherm staren."

Wat hem wel zorgen baart, is de wijze waarop tieners met de rage aan de haal gaan. "Zij kunnen hiermee invloed op andere kinderen uitoefenen. Ze kunnen ermee pesten. Maar ja, dat kunnen ze ook doen tijdens het knikkeren op straat. De Charlie Charlie Challenge is niet zoveel anders dan andere stoute puberdingen."

Er zijn ook pubers die maar wat blij zijn met een geest die advies geeft. Zij maken van de gelegenheid gebruik maken aan Charlie te vragen wie te trouwen:

Deel dit artikel

Geesten? Weg ermee, dat is flauwekul.

Dick Bierman