Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hiltermann na 43 jaar weg bij de Avro

Home

Van onze redactie media

Hij leek net als Willem Duys een 'contract voor het leven' te hebben bij de Avro. Toch neemt ook mr. G. B. J. Hiltermann dit jaar afscheid van de omroep waarvoor hij sinds 1956 de toestand in de wereld bespreekt. Duys was in juni voor het laatst op de radio te horen, de inmiddels 85-jarige Hiltermann spreekt op 22 november voor het laatst de natie toe.

De in Argentinië geboren Gustavo Bernardo José Hiltermann begon in 1956, het jaar van de inval van de Russen in Hongarije, met zijn column 'De toestand in de wereld'. Zijn hoogtijdagen beleefde hij in de periode van de Koude Oorlog en ten tijde van de Vietnam-oorlog. Voor velen was hij al die jaren het boegbeeld van rechts Nederland.

Hiltermann kwam vorig jaar nog in opspraak toen hij in zijn wekelijkse column asielzoekers als een grote bedreiging voor de Nederlandse cultuur omschreef. Hij noemde ze 'etnische profiteurs'. Dat leverde hem een klacht van het Landelijk bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie op. De Raad voor de journalistiek besliste echter dat 'G. B. J.' niet over de schreef was gegaan, omdat er geen sprake was van 'ophitsing of oproepen tot rassen- of vreemdelingenhaat'.

Avro-voorzitter Martijn Sanders distantieerde zich echter onmiddellijk van de inhoud van de column en even leek het erop dat de omroep voortaan alle uitlatingen van Hiltermann vóór de uitzending wilde horen. Zover kwam het echter niet. Een woordvoerder van de Avro ontkende gisteren dat deze zaak iets te maken heeft met het vertrek van Hiltermann. ,,Hij gaat nu echt met pensioen.''

Vier jaar geleden moest 'G. B. J.' wel al verhuizen van de populaire zondagmiddag naar de late dinsdagavond. De laatste tijd was zijn column op maandag te horen.

Deel dit artikel