Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hillen: Geld voor militaire missies bijna op

Home

ANP

Minister Hans Hillen van Defensie © ANP
Update

Als Nederland besluit om de huidige bijdrage aan de NAVO-missie in Libië te verlengen, dan kan dat nog maar voor drie maanden. Dan is het geld op dat het kabinet dit jaar voor missies had gereserveerd in het zogeheten HGIS-potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin diverse ministeries geld storten. In dat potje zit nu nog 10 miljoen euro.

Dat maakte minister Hans Hillen van Defensie vandaag bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Woensdag neemt de NAVO-raad een besluit over de huidige missie in Libië, die eind maart begon. Volgende week komen de Defensieministers van de NAVO-lidstaten bijeen om dat te bekrachtigen. De missie is bedoeld om de opstandige bevolking te beschermen tegen het geweld van het regime van leider Muammar Kaddafi. Nederland doet al twee maanden mee met een mijnenjager en zes F-16-gevechtsvliegtuigen om het wapenembargo en vliegverbod te handhaven.

Na het NAVO-besluit wacht het kabinet af wat het militaire bondgenootschap precies wil van Nederland, waarna het kabinet daarover een besluit neemt. Hillen wilde hier niet op vooruitlopen, maar liet wel doorschemeren dat de meest betrokken bewindslieden positief gestemd zijn over een mogelijke verlenging. Als die er komt, dan stuurt het kabinet opnieuw een zogeheten artikel 100-brief naar de Kamer waarin het mandaat, de inzet zelf en de kosten staan.

In de Tweede Kamer lijkt ook voldoende steun te komen voor een langere bijdrage. De grootste oppositiepartij PvdA is nog wel kritisch en wil dat de NAVO binnen het door de Verenigde Naties gestelde mandaat blijft. Als dat niet gebeurt, zal er wat betreft de PvdA eerst een nieuw mandaat moeten komen. De steun van de PvdA is voor het kabinet belangrijk, omdat gedoogpartner PVV fel tegen deelname aan de Libië-missie is en blijft. Volgens de PVV heeft de minister gewoon geen geld en mag hij de NAVO ook niets toezeggen.

Deel dit artikel