Hillen: CDA te weinig katholiek

home

Redactie

Joseph Luns © ANP

Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd. De SP maakt daar handig gebruik van.

Dat zegt CDA-minister Hans Hillen van Defensie in een interview met Elsevier. "Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen", aldus Hillen. Kiezers zitten niet te wachten op een 'streng gezicht vol morele oordelen', stelt hij. "Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens."

Het CDA werd in 1980 gevormd uit de Katholieke Volkspartij (KVP), de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Anti-revolutionaire Partij (ARP). Volgens Hillen gebruikt SP-leider Emile Roemer trucjes van de KVP-minister Joseph Luns, die erg populair was in de jaren '60.

"Luns nam zijn hoed af en gaf een stralende glimlach. De mensen vonden hem enig. Den Haag begreep dat nooit, maar Roemer snapt het nu wel", zegt de katholieke CDA'er. "Het katholieke kruid in de melange van de samenleving is tegenwoordig onherkenbaar. De SP gebruikt dat gemis door de kaart van de gezelligheid te spelen. SP is KVP-light. Met die Brabantse wieg van Jan Marijnissen en Emile Roemer is dat simpel."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie