Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hildegard Knef: gevierd en omstreden

Home

Hildegard Knef (1925-2002) was één van de bekendste Duitseactrices, een gevierde zangeres én een schrijfster vanbestsellers. Ze was de eerste Duitse filmster van na de TweedeWereldoorlog. Ze symboliseerde een hoopvol, nieuw begin voor hetdoor de strijd geteisterde Duitsland. Haar film-oeuvre omvatHollywoodfilms met Gregory Peck, James Mason, Tyrone Power enJames Holden. Minder bekend is een omstreden hoofdstuk uit haarleven, dat zich afspeelde tijdens de hoogtijdagen van hetnazi-regime. De beeldschone, getalenteerde en extreem ambitieuzeKnef - toen nog een tiener - was indertijd een rijzende sterbinnen de legendarische Duitse UFA Film productiemaatschappij.In deze periode knoopte Knef een gepassioneerde relatie aan metde getrouwde Nazi-filmpropagandist Ewald von Demandowsky, eenmedewerker van Joseph Goebbels.

In de dramatische weken vóór de val van het Derde Rijk in1945, werd Hildegard Knefs minnaar naar het front gestuurd. Knefschijnt hem, verkleed als man, vergezeld te hebben. Maar heteinde van hun relatie, en het einde van zijn leven, zijn inraadselen gehuld. Feit is dat Knef na de oorlog aan haarzegetocht als filmster begon, met een Joods-Amerikaanse officiertrouwde en naar Hollywood verhuisde. Van haar minnaar is slechtsbekend dat de Amerikanen hem uitleverden aan de Russen - daarnawerd nooit meer iets van hem vernomen. De documentaire 'HildegardKnef: Haar verborgen leven' schetst een beeld van desfinxachtige, eerzuchtige Hildegard Knef en een turbulenteperiode uit de Duitse geschiedenis.

Deel dit artikel