Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hij komt van ver, maar kan Rome misschien juist dichterbij brengen

Home

Hoofdredactie

Paus Franciscus afgelopen maandag in Rome, toen hij nog kardinaal Jorge Mario Bergoglio was. © epa

Met de verkiezing van Jorge Bergoglio tot paus Franciscus komt Rome verder van Nederland te liggen, maar wordt recht gedaan aan de verspreiding van de rooms-katholieken over de wereld. De Argentijn vertegenwoordigt een continent waar meer dan 40 procent van de rooms-katholieken woont.

Het historisch en theologisch centrum van de katholieke kerk is en blijft Rome, maar in de gemeenschap van gelovigen is Europa niet meer het grootste continent. De rk kerk heeft er de afgelopen decennia aanhang verloren, terwijl het aantal volgelingen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië juist groeide. De benoeming van een niet-Europeaan tot paus doet recht aan die ontwikkeling. Er is van tevoren veel op aangedrongen, en het conclaaf heeft geluisterd blijkbaar.

Geluisterd heeft de vergadering van kardinalen niet naar de namen die rondgingen in de media, want dat waren er vele, maar die van Bergoglio was er zelden bij. Dat was acht jaar geleden anders; Bergoglio werd toen genoemd als een van de kanshebbers. Naar verluidt zou hij het in de beslissende stemronde hebben verloren van Ratzinger, die Benedictus XVI werd.

Tussen dat conclaaf van acht jaar geleden en nu, is de kardinaal van Buenos Aires hier nog maar eenmaal in het nieuws gekomen. En wel door zijn verzet tegen de wet die in Argentinië het homohuwelijk mogelijk maakte. "Een project van de duivel", aldus Bergoglio.

De Argentijn staat bekend als conservatief in ethische kwesties. Dat de witte rook ditmaal een conservatief aankondigt is echter geen verrassing. In de Sixtijnse Kapel zetelden vrijwel uitsluitend kardinalen van conservatieve snit, in veel gevallen door Benedictus XVI benoemd. Het conclaaf kón geen grote verrassing opleveren. Ruimte in het standpunt over homohuwelijk, anticonceptie, condoomgebruik, en celibaat was niet te verwachten.

In de reacties op de verkiezing van Bergoglio tot paus wordt hoop geput uit het feit dat hij sober leeft, compassie heeft met de armen, en niet alleen de zegen vraagt voor rooms-katholieken, maar voor alle mensen. Naar aard en afkomst is Bergoglio geen verheven theoloog die de wereld niet kent. Hij heeft altijd tussen de mensen gestaan. En hij heeft niet voor niets de naam Franciscus gekozen.

Franciscus zou daarmee aansluiting kunnen vinden bij de geloofsbeleving van Nederlandse rooms-katholieken. En dan zou Rome na de inzegening van deze niet-Europese paus niet verder van Nederland komen te liggen, maar juist dichterbij.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie