Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het zal nog zeker een week duren voor de patholoog-anatoom d...

Home

Bert van Panhuis

Live fast, die young: Heath Ledger is

Het zal nog zeker een week duren voor de patholoog-anatoom de precieze doodsoorzaak kan vertellen van acteur Heath Ledger, die dinsdag levenloos is aangetroffen in een New Yorks appartement. Uit het feit dat bij het lichaam een keur aan slaapmiddelen is gevonden, mag dus (nog) niet worden vastgesteld dat het om zelfmoord gaat. En de politie ontkent ook geruchten dat er op een 20 dollarbiljet in de flat sporen van drugs zijn ontdekt.

Ledger (28) was klaar met de opnamen voor de nieuwste Batman-film ’Dark Knight’. Daarin speelt hij The Joker. Het is een rol waarvoor hij op zijn tenen moest gaan staan. In een interview met de New York Times, afgelopen november, klaagde hij over de uitputting waarmee de opnamen gepaard gingen.

En hij kwam nauwelijks aan slapen toe. „Vorige week haalde ik een gemiddelde van twee uren per nacht.” Hij nam dan één pil, of als dat niet hielp twee, van het slaapmiddel Ambien. Eén keer raakte hij er bijkans van in een coma.

Een andere Joker, acteur Jack Nicholson, heeft Ledger niet alleen gewaarschuwd voor de rol, maar ook voor het gebruik van Ambien. „Ik nam het eens en was compleet van de wereld. Het gaat er niet om hoeveel je ervan neemt. Sommige mensen reageren er veel heftiger op dan anderen.”

De dood van Heath Ledger heeft al weer enkele mechanismen in werking gezet. De eerste is de fascinatie van het publiek met sterren die de dertig niet of nauwelijks halen. En vooral als hun verscheiden dramatisch of spectaculair is. Jeff Buckley was in de jaren negentig een veelbelovend zanger-componist en gitarist. Op een dag ging de manische Buckley volledig gekleed, tot en met zijn schoenen met ijzeren neuzen, zwemmen in een zij-arm van de Mississippi. Er kwam een sleepboot langs en Buckley ging kopje onder om na drie dagen te worden opgedregd. Van gebruik van drugs of drank was geen sprake geweest.

Bij de meeste anderen was dat wel het geval. Bij Janis Joplin, Jim Morrison en Jimi Hendrix eindigde het live fast, live dangerously and die young met een pil, een spuit of een glas te veel.

Anderen schieten zichzelf overhoop, zoals grunge-icoon Kurt Cobain van Nirvana, of verhangen zich, zoals Ian Curtis van popgroep Joy Division. Meer dan 25 jaar na zijn dood is Curtis weer terug met een veelbesproken biopic.

In Nederland sprong Herman Brood van het Hilton, maar het bizarste relaas geldt toch acteur Hans van Tongeren. In ’Spetters’ springt hij voor een vrachtauto, hij wordt gecast voor een zelfmoordenaarsrol in ’Van de koele meren des doos’. En hij eindigt, 27 jaar oud, met zelfdoding.

Wordt Ledger net zo’n legende als James Dean, de in 1955 verongelukte acteur (24) die tot de verbeelding blijft spreken? Het kan, zegt advocaat Roger Richman, die de nalatenschap van Marilyn Monroe beheert. Nee, meent Carla Sofka, expert op het gebied van de mythevorming van overleden beroemdheden. „Hij is geen symbool, geen poster boy.”

Deel dit artikel