Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het was de warmste september ooit gemeten

Home

Redactie

© Thinkstock

Niet alleen in Nederland hield de koperen ploert in september onbarmhartig huis. Overal was het warm. Volgens de Nasa was september 2016 wereldwijd de heetste september sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1880.

Onverwacht kwam het record niet bepaald. Want van de afgelopen twaalf maanden wist alleen juni geen record te breken - en ook dat was nog spannend. Daarmee lijkt 2016 het warmste jaar ooit te worden, nadat eerder 2015 en 2014 al die 'eer' ten deel viel.

Geen goed nieuws, volgens Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI, die aan het begin van dit jaar met Trouw sprak over de wereldwijde temperatuurstijgingen, en die toen al de voorspelling aandurfde dat 2016 een nieuw recordjaar zou worden.

Want hoewel de warme temperaturen van de afgelopen jaren deels verklaard worden door het periodieke weerfenomeen El Niño, is het toch vooral de invloed van de mens, die het kwik doet stijgen. "We zien drie oorzaken, waarvan het menselijk handelen de belangrijkste is. Die bepaalt voor 90 procent de stijging. El Niño is goed voor 10 procent en ook de zon speelt nog een kleine rol, maar dat zijn enkele tienden van een procent."

In de grafiek hieronder is goed te zien hoe de wereldwijde temperaturen sinds 1880 gestegen zijn.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel