Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het ultieme kerstcadeau bleef uit: de verblijfsvergunning

Home

Marijke de Vries

De 20-jarige Buyna Delger hoopte onder de regeling van het Kinderpardon te vallen, maar haar aanvraag werd twee keer afgewezen. © Reyer Boxum

Ze woont veertien jaar in Nederland, twee aanvragen voor het Kinderpardon zijn afgewezen. Toch houdt Buyna Delger hoop. Ze kan zich niet voorstellen dat ze uit Nederland weg moet.

Pompoenquiche en garnalensalade stonden dit jaar op het zelfgekookte kerstmenu van hbo-studente Buyna Delger (20). Voor de veertiende keer brachten zij en haar moeder de feestdagen in Nederland door. Maar het ultieme kerstcadeau bleef uit: het is nog steeds onzeker of ze in Nederland mogen blijven.

Buyna had begin vorig jaar goede hoop dat ze onder het Kinderpardon zou vallen, de regeling die staatssecretaris Teeven trof voor 'gewortelde' asielkinderen, die al jaren in Nederland zijn, maar geen verblijfsvergunning hebben. Buyna vluchtte op zesjarige leeftijd met haar moeder uit Mongolië. Haar moeder had destijds een hoge functie in de regering. Maar Buyna's beroep op het Kinderpardon werd afgelopen voorjaar tot twee keer toe afgewezen.

Buiten beeld
Ze zouden tijdens hun verblijf in Nederland 'buiten beeld' geweest, aldus de IND. Volgens Buyna en haar moeder is dat onzin. Hun woonadres was bij iedereen bekend, vertelde ze eerder in Trouw. "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik weg moet", zei ze toen. "Het moet goed komen."

Die hoop heeft ze nog steeds, vertelt Buyna op de drempel naar 2015. Want ondanks alle onzekerheid waren er ook lichtpuntjes in 2014. Zo oordeelde de rechter in september dat de IND nog niet alles in hun zaak goed heeft uitgezocht. Voorlopig mogen Buyna en haar moeder in Nederland het antwoord van de dienst afwachten.

Bovendien heeft ze sinds november een W2-document. Dat is een soort van identiteitskaart, waarmee ze zich kan legitimeren. "Een klein pluspuntje", noemt ze het. De afgelopen jaren leerde de studente van de Hanze Hogeschool in Groningen altijd haar fietsverlichting in orde te hebben als ze in het donker over straat ging, zodat ze er bij een politiecontrole niet uitgepikt zou worden. Geen prettig gevoel.

Trouw-abonnees kunnen de reportage lezen in de weekendkrant. Heeft u geen abonnement, maar wil u toch het hele artikel lezen over Buyna's strijd om een verblijfsvergunning?

Lees verder na de advertentie
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik weg moet.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik weg moet.