Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het uitzendbureau

Home

In de paarse jaren was het CDA weliswaar de grootste oppositiepartij, maar GroenLinks leverde in de persoon van Paul Rosenmöller de oppositieleider. Altijd vooraan om het kabinet te bekritiseren, nooit te beroerd om ook de mooiste vondsten om milieu en economie te combineren, meteen de grond in te boren.

Met het nieuwe centrum-rechtse kabinet van CDA, LPF en VVD heeft Rosenmöller er voor de vacature van oppositieleider een geduchte concurrent bij gekregen: de PvdA. Eind vorige week liet fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven weten dat zij voor haar partij een leidersrol ziet weggelegd in de oppositie. Die moet de sociaal-democratie overigens wel verdienen, zei ze, van een automatisme kan geen sprake zijn.

Datzelfde lijkt te gelden voor Rosenmöller. Onder de nieuwe coalitie moeten de velden voor GroenLinks wit zijn om te oogsten, maar de afgelopen zomer heeft Rosenmöller niet van zich laten spreken. Het was zelfs zo stil, dat recent werd getwijfeld of hij nog wel door zou willen gaan. Hij wordt nog steeds bewaakt, Melkert en Dijkstal zijn ook opgestapt, hij zag zijn droom om minister te worden in rook opgaan, hij is al aan zijn dertiende jaar bezig -aanwijzingen te over.

Zaterdag echter liet de GroenLinks-voorman in de GPD-bladen weten dat hij zin heeft om 'er tegenaan' te gaan. Hij wijkt niet voor bedreigingen. En wijzend op de onrust die er bij een deel van de bevolking is over het centrum-rechtse kabinet, zegt hij: ,,Nou, wij zullen ons graag tot vertolker maken van die onvrede ... Ik ben bereid daar een voortrekkersrol in te spelen. Tegen deze rechtse agenda moet stevig weerwerk worden geleverd.'

Tegen welke PvdA'er Rosenmöller het in de strijd om het opposistieleiderschap op moet nemen, valt trouwens nog te bezien. Jeltje van Nieuwenhoven zou, bleek bij het debat over de regeringsverklaring eind juli, een grote concurrent zijn. Scherp, alert en kort van stof.

Inmiddels heeft Wouter Bos zich opgeworpen als kandidaat voor het partijleiderschap. Straatvechter Duivesteijn staat nog in de coulissen.

Deel dit artikel