Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het toilet van de vrouw

Home

Wim Boevink

De vrouw die u hier ziet staat haar beha te schikken voor de spiegel. U ziet het, en ik zag het, want ik nam de foto, maar de schikkende vrouw weet niet dat we haar zien. Wat voor haar een spiegel is, is voor de kijker een raam, een venster.

Een raam boven de plasbak, om precies te zijn, want de kijker bevindt zich in het mannentoilet van Parnassia aan Zee, de coole strandtent bij Bloemendaal. De vrouw die haar beha staat te schikken, haar haar, iets tussen haar tanden verwijdert, die vrouw staat voor de wastafel van het vrouwentoilet, voor een grote spiegel met daarop – onderaan in kleine letters – de tekst ’Let op! Confrontatiespiegel’.

Meer niet.

Ik stopte de camera weg om te plassen en van het uitzicht te genieten – want je ziet hier uit over het schitterende landschap van de Kennemer Duinen.

Met af en toe een vrouw ervoor.

Het voelde niet goed.

Het moderne wc-blok bij Parnassia is nieuw, om het te bezoeken moet je 50 eurocent betalen en een tourniquet passeren. Voor dat betalen ligt bij het tourniquet een verklarend schrijven van de exploitant. Omdat de gemeente uit kostenoverwegingen geen toiletten plaatst in de duinen of bij de parkeerplaats komen steeds meer strand- en duinbezoekers bij Parnassia hun behoefte doen. Vandaar dat betalen. Als je een consumptie koopt, krijg je die 50 cent terug.

Je begrijpt zo’n exploitant wel, en je begrijpt zo’n gemeente niet.

Wat evenwel niet in het schrijven staat is dat de architect zich bij het ontwerp van de wc-groep een kwinkslag heeft veroorloofd, een kwinkslag zo briljant, dat je hem ook een misslag kan noemen.

Bij de gemeente Bloemendaal kwamen enkele klachten binnen, van vrouwen die zich bespied voelden. Ik las een van die klachten. ’Een typisch intiem vrouwenmoment,’ stond er, en: ’We voelen ons in onze eer aangetast.’

De gemeente boekte de klacht in onder nummer 2008005825 en antwoordde namens de gemeenteraad ’niet gelukkig te zijn met de schending van de privacy van vrouwen.’ Maar optreden kan de gemeente niet, want: ’Weliswaar is het bewust bespieden van anderen in de APV (Algemene Politie Verordening) strafbaar gesteld, maar degenen die de mannentoiletruimte bezoeken, worden ook maar geconfronteerd met een situatie die zij niet hebben gecreëerd.’

Inderdaad, zo voelde het, daar bij die plasbak. Ik stond daar met het geslacht in mijn handen, terwijl recht voor me, op een meter van mij vandaan, een vrouw haar lippen naar mij tuitte. En ik stond daar strafbaar te wezen, buiten mijn schuld. Er zijn er die dat opwindend vinden.

’De bouwwetgeving regelt ook niets over spiegels en biedt dus ook geen aanknopingspunten, ’ schreef de gemeente nog.

De vrouw op de foto gaf toestemming voor publicatie. Ik voelde me zo al strafbaar genoeg.

Deel dit artikel