Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het toekomstige Amsterdam op de iPhone

Home

Met de augmented-realityapplicatie UAR kun je midden in Amsterdam op je telefoon gebouwen bekijken die er nog gebouwd moeten worden, er niet meer staan of er hadden kunnen staan. Maar alleen op iPhone of Android.

Als de negentiende eeuwse architect Lucas Hermanus Eberson zijn zin had gekregen, mistte het Rijksmuseum nu zijn kenmerkende torens en had het in plaats daarvan een opvallende koepel in het midden. De architect verloor de prijsvraag en Pierre Cuypers mocht het Rijks ontwerpen. Dergelijke weetjes waren voorheen voorbehouden aan regelmatige bezoekers van stoffige archieven, waar schematische tekeningen van het Rijksmuseum liggen. Nu kan iedereen vanaf het Museumplein een driedimensionaal model zien van het alternatieve ontwerp alsof het er echt staat, dit ondertussen vergelijkend met hoe het museum er nu bij ligt.

De Rotterdamse en Amsterdamse architectuurcentra NAi en ARCAM hebben de handen ineengeslagen en een gratis applicatie met augmented reality voor de mobiele telefoon gemaakt, die gebruikers in staat stelt midden in Amsterdam te zien wat voor gebouw er komt te staan, wat er heeft gestaan of wat er had kunnen staan. Met Urban Augmented Reality of UAR kun je bij een bouwput je telefoon op de zandhopen en de steigers richten en op je beeldscherm zien dat er in de toekomst het nieuwe Film Instituut EYE komt te staan.

De applicatie die afgelopen donderdag gelanceerd is, werkt helaas alleen op de Google Android-smartphone, de iPhone 3GS en de iPhone 4. In het toestel moet namelijk een camera, internet, GPS en een kompas zitten. De Blackberry bijvoorbeeld heeft geen kompas en de iPads die op dit moment verkrijgbaar zijn en die juist zo geschikt lijken voor deze applicatie, hebben geen camera.

Er zitten wel wat kinderziektes in UAR. Zo raakt het programaatje in de war als er een tram voorbij komt. De nauwkeurigheid laat ook nog wat te wensen over. Door verkeerde GPS-coördinaten kan het zijn dat je met je telefoon vijf meter naast de bouwput moet richten. De makers van de applicatie proberen dat te verhelpen door beeldherkenning in het programma te verwerken.

Maarten Kloos, directeur van ARCAM is enthousiast over UAR. „Ik heb er met veel bewondering naar gekeken," zegt hij. „Maar het kan beter. En het gaat ook beter worden, met hulp van gebruikers." Het is de bedoeling dat mensen die het programmaatje gaan gebruiken zelf ook materiaal leveren, zoals foto's, filmpjes of mooie verhalen van bijzondere gebouwen in Amsterdam.

Bij UAR zit ook een plattegrond met alle gebouwen die in de buurt van de gebruiker te vinden zijn en waar de applicatie informatie over geeft. Zo hoef je dus niet in de wilde weg met je telefoon te zwaaien in de hoop er iets bijzonders op te zien.

Rotterdam heeft de applicatie al enige tijd. Nu volgt dus Amsterdam met op dit moment 450 gebouwen in de database. Dat moeten er meer worden. Utrecht, Den Haag, Almere en Den Bosch hebben ook interesse getoond in het programma. Ferry Pieka, curator van het NAi: „We willen graag dat UAR straks in heel Nederland te gebruiken is."

]]>

Lees verder na de advertentie
Toekomstig Film Instituut in UAR.
Alternatief ontwerp Rijksmuseum zoals te zien in UAR.
Het alternatieve ontwerp van het Rijksmuseum is in UAR over het huidige Rijks heen geplaatst.

Deel dit artikel