Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het onbenullige racisme van pensionado's op Curaçao

Home

Elma Drayer

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. © anp
Column

Wie de uitzending zaterdag heeft gemist, moet vanmiddag beslist om 16.05 uur naar de herhaling kijken. Vooraf verschijnt op het scherm de waarschuwing: 'Dit programma bevat zeer beledigende uitspraken over Caribische Nederlanders'. Daar is geen woord aan gelogen.

In de eerste aflevering van de NTR-reeks 'Onder elkaar' figureren enkele leden van de Nederlandse expatgemeenschap op Curaçao. U kent het type: goed geboerd in het vaderland, op te jeugdige leeftijd met pensioen, om vervolgens neer te strijken in een oord waar de zon altijd schijnt. Maar ja. Het zwitserlevengevoel betekent in de praktijk dat je bijkans sterft van verveling. Dus dat is veel drank, veel aan elkaars vrouwen zitten, en veel klagen over de achterlijkheid dan wel luiheid dan wel onbetrouwbaarheid van de lokale bevolking. Ze wonen aan de Spaanse kusten, in Zuid-Frankrijk, en dus op Curaçao. Een verheffende aanblik bieden ze zelden.

De pensionado's in de documentaire doen dat evenmin. De overmatig gebronsde vrouwen zie je niet anders dan shoppen, bij de kapper zitten, kunstzinnig knutselen en schel lachen ('Héélmaal leuk!). De overmatig gebronsde mannen staan bij voorkeur achter het roer van een glanzend witte jacht.

En inderdaad, de teksten die ze uitslaan zijn niet mals. Ze zeggen dat Antillianen God op hun blote knieën moeten danken voor de slavernij (anders liepen ze nog in Afrika rond 'met een peniskoker om en een rieten rokje aan'). Ze zeggen dat Antillianen nu maar eens 'volwassen' moeten worden. Ze zeggen dat Antilliaanse mannen de hele dag onder een boom zitten ('Het enige wat ze willen is neuken'). En dit alles uitgesproken met een dikke tong. Te gênant voor woorden.

Een paar dagen later ontstak cultureel antropoloog Martijn de Koning, verbonden aan de Radboud Universiteit, in grote woede. De film, schreef hij op religionresearch.org, bood "een zeldzaam inkijkje in het levende racisme onder Nederlanders". Maar als een stel Marokkaans-Nederlandse jongens, snierde hij, aldus over Joden zou spreken, zou het land te klein zijn. Dan zouden er overal 'boos-sarcastische' stukjes verschijnen. Dan zou minister Asscher een onderzoek gelasten naar het antisemitisme onder Marokkaanse Nederlanders. Nu het ging om blanke Nederlanders bleef het stil.

Vermoedelijk refereerde de wetenschapper aan de ophef die eind februari ontstond na een andere NTR-documentaire - al waren het daar geen Marokkaans-Nederlandse, maar Turks-Nederlandse jongens die antisemitische uitspraken deden. Liefst zagen zij, om maar wat te noemen, alsnog het Joodse volk uitgeroeid - inclusief baby'tjes. Hoe dan ook, heeft de antropoloog een punt?

Dat valt te bezien. Want natuurlijk zijn de uitspraken van de Nederlandse pensionado's ronduit racistisch. En natuurlijk geeft hun kijk op het slavernijverleden blijk van een adembenemende onbenulligheid. Maar je hoort ze niet zeggen dat het Antilliaanse volk tot en met het allerlaatste baby'tje uitgemoord dient te worden. Bovendien wisten andere Nederlandse expats niet hoe snel ze afstand moesten nemen van hun landgenoten - lees de reacties in de Antilliaanse media er maar op na. Meest gebruikte term: 'schaamte'.

Lijken me op z'n minst interessante verschillen.

Deel dit artikel