Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het Olympisch Kwalificatietoernooi had veel eerlijker gekund

Home

Gerard Sierksma

Jan Smeekens in actie tegen Michel Mulder op de 500 meter tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf. © ANP
Opinie

Tijdens de kwalificaties voor de Spelen hadden de sprinters twee kansen moeten krijgen, vindt sportstatisticus Gerard Sierksma.

Het Olympisch Kwalificatietoernooi is in volle gang en morgenavond weten we welke schaatsers en schaatssters een Olympisch ticket hebben verdiend. Een belangrijk verschil met voorgaande Olympische Winterspelen is nu dat de 500 meter door iedere schaatser en schaatsster slechts éénmaal wordt verreden. Voordien reed iedere schaatser de 500 meter tweemaal, met een start in de binnenbaan en een start in de buitenbaan. De eindtijden van beide ritten werden opgeteld en op basis daarvan werden de ranglijsten opgemaakt.

Lees verder na de advertentie

Straks in februari moet het gebeuren in één alles-of-niets-race. Maar als een schaatser niet start in zijn favoriete baan, waarin hij meestal zijn snelste tijden rijdt, dan is de kans heel klein dat hij in de medailles valt. De onderlinge verschillen aan de top bedragen tegenwoordig soms enkele duizendsten van een seconde, terwijl het niet starten in je favoriete baan je zomaar honderdsten van een seconde kan kosten.

De drie winnaars Ronald Mulder, Verbij en Smeekens hadden alledrie de laatste buitenbocht

Voor aanvang van de OKT-wedstrijd wordt geloot over het starten in de binnen- of in de buitenbaan. Bij de 500 meter is de favoriete baan voor de meeste schaatsers de baan waarbij je eindigt met een buitenbocht, omdat de laatste binnenbocht door de hoge snelheid moeilijk is ‘te houden’ en je dan extra decimeters maakt. Op de meet gaat het veelal om centimeters verschil met je tegenstanders. Voor de echte toppers kan de baanloting dus het verschil betekenen tussen wel of niet naar de Olympische Spelen gaan.

De ritten op de 500 meter van woensdagavond illustreren dit. De drie winnaars Ronald Mulder, Verbij en Smeekens hadden alledrie de laatste buitenbocht. Otterspeer reed een belabberde laatste binnenbocht, maar finishte in een tijd van 34.91. Smeekens had een tijd van 34.87. Een verschil van slechts 0.04 seconde. Smeekens wel en Otterspeer niet naar de Spelen. Met een rit waarin Smeekens de laatste binnenbocht heeft en Otterspeer de laatste buitenbocht, zou Otterspeer heel goed minimaal vier honderdste sneller kunnen zijn. Dus als de 500 meter twee keer wordt verreden op het OKT, zou ook Otterspeer in zijn favoriete baan kunnen rijden, en was hij en niet Smeekens vrijwel zeker naar de Spelen gegaan.

Favoriete baan

Een belangrijk gevolg van de baanloting is dus dat elke schaatser een 50 procent kans heeft dat hij of zij niet zijn snelste 500 meter op het OKT kan schaatsen. De conclusie is duidelijk. Iedere schaatser zou op het OKT tweemaal de 500 meter moeten rijden, met dus een start in de binnen- en een start in de buitenbaan. Van beide ritten moet dan zijn of haar snelste tijd genoteerd worden.

Een voor de hand liggende tegenwerping van het tweemaal starten is dat het OKT een trial is voor de Olympische Spelen: op het OKT moet je laten zien wat je kunt in één rit, want dat moet ook op de Spelen. Dat klopt, maar dan wordt vergeten dat niet alle schaatsers de mogelijkheid hebben gehad hun snelste tijd te realiseren tijdens het OKT.

Kortom, ook al wordt de 500 meter éénmaal verreden tijdens de komende Spelen, tijdens het OKT zou het voor de kwaliteit van de Nederlandse afvaardiging beter zijn als de 500 meter wel tweemaal wordt verreden.

Bovenstaande geldt ook voor de 1000 en de 1500 meter, met dit verschil dat dan een rit met de laatste binnenbocht voor de meeste schaatsers optimaal is. Een gemiste kans. Ook voor de toeschouwers. In de vijf dagen dat het OKT duurt worden per dag slechts twee wedstrijden gereden. Voor een extra 500, 1000 en 1500 meter voor zowel de mannen als de vrouwen is ruim tijd en zo krijgen we in Zuid-Korea schaatsers aan de start die op het OKT de mogelijkheid hebben gehad zich van hun beste kant te laten zien. Let deze dagen dus goed op de baanlotingen.

Gerard Sierksma is hoogleraar sportstatistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees ook: Ronald Mulder is veldheer op de 500 meter

Deel dit artikel

De drie winnaars Ronald Mulder, Verbij en Smeekens hadden alledrie de laatste buitenbocht