Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het lekkerste Brabantse worstebroodje

Home

JEROEN THIJSSEN

Wat zet Nederland op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid?

Schinderhannes, naakte kindertjes in het gras, Jan-in-de-zak, het zijn maar drie voorbeelden van culinair erfgoed die mijn oproep bij de lezers heeft losgemaakt. Schinderhannes? Nooit van gehoord. Het is een grote, dikke pannenkoek die Jan Reinders van zijn oma te eten kreeg, als jongetje, in de grunneger Ommelanden.

Kijk, zo leer je nog eens wat. Jan-in-de-zak, dat is bekend, dat maakte mijn vader nog wel, een soort gekookt gebak. Ook balkenbrij, wentelteefjes, zuurkool, spekpannekoeken, Zeeuwse en Brabantse bolus, ze werden allemaal genoemd. Klaar om op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid te krijgen. Want daar draait het om: krijgt Nederland, net als de Belgen en de Fransen, daar ook iets eetbaars op?

Mijn eigen voordracht van het Brabantse worstebroodje kan op een warme ontvangst rekenen, vooral bij de organisatoren van het worstebroodje-van-het-jaarverkiezing: Omroep Brabant, ROC de Rooi Pannen en SVO, voor opleidingen in de verssector. Zou ik in de jury van dit jaar willen zitten? Natuurlijk wil ik dat. En ik probeer uit te zoeken hoe het zit met die Werelderfgoedlijst.

Nu, daarmee schiet het niet erg op. Het verdrag is door Nederland nog niet geratificeerd. Volgens een medewerker van de Nationale Unesco Commissie is dat een taak van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Na ratificatie kan een intergouvernementele overleggroep dan inventariseren wat onze onvervreemdbare immateriële zaken zijn, die dan min of meer automatisch op de Unescolijst komen. Dat kost geen geld, dat is zomaar gratis.

Gauw ratificeren, zou je zeggen. Maar ja.

'Nederland gaat het verdrag ratificeren', mailt een voorlichter van het ministerie, 'het voorstel hiervoor ligt bij de Raad van State.'

'Bij ons?', vraagt de voorlichter van de Raad. Nee hoor, dat ligt al bij het ministerie. Het kan zo naar de Tweede Kamer voor goedkeuring.

Kijk kijk. Wanneer staat dat op de planning, ministerie?

'Dat zoeken we op', mailt de voorlichter.

Gemengd nieuws dus, om te melden in Eindhoven op 26 maart, wanneer in Scholengemeenschap De Rooi Pannen de proeverij plaatsvindt. Drie teams met ieder een kok, een bakker en een slager vormen de jury. Daarnaast is er een consumentenjury waarin een vertegenwoordiger van het culinaire journalistengilde: ik. De jury oordeelt over negen broodjes van amateurs en tien van professionals, die een gooi doen naar de hoogste eer denkbaar voor een bakker in Brabant. En naar de extra omzet, want bij een bakker die deze wedstrijd wint ligt iedere morgen het nieuwsgierige publiek weer op de stoep.

Een voor een brengen studenten van De Rooi Pannen borden met bruin gebakken rakkers naar de jurytafel. Een cijfer verbergt de identiteit van de deelnemer, een formulier met kenmerken en een puntentelling moet de uitslag brengen. Het proeven kan beginnen.

En dat valt niet mee. Een keur aan bruine, knapperige lapjes gevuld deeg passeert de tafels van de jury. De varianten verschillen onderling als broers, waarbij sommigen vooral hebben gelet op de korst, anderen weer meer op de vulling. Negentien broodjes lang keuren wij: kleur, vorm, vulling en smaak, het telt allemaal mee.

Na drie uur is de winnaar bekend: Bakkerij Jürgen van Dongen uit Terheijden. Tweede is bakkerij Leo van Dongen uit Wagenberg, derde bakkerij De Jong uit Oosterhout.

En wat het plaatsen op de lijst immaterieel erfgoed betreft: het ministerie zoekt nog steeds.

mail@jeroenthijssen.nl

Deel dit artikel