Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het keizerhuis is gered, emancipatie kan wachten

Home

door Leonoor Kuijk

De grootste cliffhanger van het jaar kreeg gisteren zijn ontknoping. Wordt het een jongen of een meisje? De Japanse prinses Kiko kreeg een zoon.

Het is een opluchting voor de conservatieve krachten in Japan. Voorlopig is het probleem bezworen rond de opvolging binnen de keizerlijk familie. Volgens een wet uit 1947 mogen vrouwen geen keizerin worden. Maar hieraan vasthouden leek tot gisteren moeilijk omdat de afgelopen veertig jaar alleen vrouwen waren geboren in de keizerlijke familie.

Bijna werd er in februari van dit jaar een grondwetswijziging aangenomen ten gunste van vrouwen. Net op dat moment lekte vanuit de hofhouding de zwangerschap van Kiko uit en stopte het debat.

Het is een raadsel waarom na februari het geslacht van het kind niet bekend werd gemaakt. Japanners houden graag alles onder controle en zijn gek op apparaten. Door echo’s was het geslacht natuurlijk al snel bekend. Toch werd de spanning er tot gisteren ingehouden. Mogelijk wilde de keizerlijke familie door het stilhouden ervan de opvolgingsdiscussie ten minste gedurende een paar maanden laten verstommen.

Dat debat was hoog opgelopen nadat vanaf november vorig jaar premier Koizumi zich hard maakte voor een wetswijziging. Hij voelde zich gesteund door de opiniepeilingen. Het merendeel van de Japanners vond dat het tijd werd geëmancipeerder te worden: het dochtertje van kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako, die onlangs in Nederland vakantie vierden op paleis het Loo, moest toegang kunnen krijgen tot de troon.

Maar vooral in Koizumi’s eigen partij, de LDP, was er veel tegenstand. Er werd zelfs bestudeerd of Naruhito niet een zoon kon adopteren, of, net als vroeger, bij een concubine een zoon kon verwekken.

Iedereen wist dat de kans dat Masako nog een zoon kreeg heel klein was. Niet alleen was ze inmiddels de veertig gepasseerd, maar zij leed ook aan depressies. Het hofleven viel de getalenteerde diplomate, die haar carrière moest opgeven toen ze trouwde, zwaar. Daarover had Naruhito zich opmerkelijk openhartig uitgelaten. De druk om voor een mannelijke opvolger te moeten zorgen, maakte het nog moeilijker.

Toen bekend werd dat Kiko zwanger was, durfde premier Koizumi de wetswijziging niet door te drukken. Bij andere thema’s ondervond hij in zijn eigen partij al zoveel weerstand, dat hij dit maar liet schieten ten gunste van andere onderwerpen die hij nog voor het aflopen van zijn termijn wilde afronden.

De starre kabinetschef Shinzo Abe, die hoogstwaarschijnlijk eind van deze maand Koizumi zal opvolgen, reageerde gisteren zeer verheugd op de geboorte. Hij herhaalde maar weer eens dat de wet uit 1947 niet lichtzinnig gewijzigd mag worden. Japanners op straat waren uitzinnig. Speciale edities van kranten waren snel uitverkocht. Maar de meesten vertelden dat de blijdschap is omdat het kind gezond is, niet omdat het een jongetje is.

Veel Japanners denken dat Kiko, die dochters heeft van elf en veertien jaar, nog een gokje waagde om een jongen te krijgen om prinses Masako te ontlasten. Mogelijk valt er nu inderdaad een last van Masako’s schouders. Toch zal ze zich nog altijd niet kunnen onttrekken aan het hofleven. Voorlopig blijft haar man de allereerste troonopvolger.

Deel dit artikel