Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het kanonschot op de Cypriotische mug

Home

Redactie

De Duitsers mogen dan vaak te hulp schieten bij betalingsproblemen in Europa, op enige dankbaarheid hoeven zij niet te rekenen. Ook het Cypriotische voorstel om de kleine spaarder aan te pakken, wordt door deze demonstrant in Nicosia in Duitse schoenen geschoven. © ap

Het is schieten met een kanon op een Cypriotische mug, zegt de één. De ander noemt het een nieuw dieptepunt in de eurocrisis. Probeer als econoom of politicus maar eens géén mening te hebben over de onconventionele maatregel om spaarders mee te laten betalen aan de redding van Cyprus.

"Het eiland is het centrum van alle witwaspraktijken in Oost-Europa", zegt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam in het Financieel Dagblad. Medelijden met de rekeninghouders op Cyprus is volgens hem niet nodig.

'Waarom hebben we een depositogarantiestelsel? Voornamelijk om onschuldige beleggers te beschermen die niet in staat zijn zelf uit te zoeken welke bank betrouwbaar is. Daar is hier helemaal geen sprake van. In dit geval kan ik me dus heel goed voorstellen dat je zegt: het is mooi geweest."

Poetin: het is niet eerlijk
De Russische president Vladimir Poetin kan zich dat juist niet voorstellen. Hij noemde het plan 'oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk.'

Zoveel betrokkenheid bij het lot van de hardwerkende Cyprioot, ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers moet er bijna een traantje bij wegpinken.

Lees verder na de advertentie

Russische maffia en Cypriotische mug
"Willen we in de eurozone een belastingparadijs dulden dat geld van de Russische maffia witwast," vraagt de Vlaamse econoom Kris van Haver zich in De Tijd af. Door ook de rekeninghouders onder de 100.0000 euro te laten betalen, schiet Europa volgens hem met een kanon op een Cypriotische mug.

"Om de Russen die massaal zwart geld parkeren op het zonnige eiland te doen dokken, gaat de in Europa 'heilige' garantie voor 100.000 euro spaargeld mee in het bad. Van een pervers effect gesproken."

Van Haver wijst er nog een fijntjes op dat het plan om de 'gewone' Cyprioot te laten opdraaien voor het dreigende faillissement van de Cypriotische regering zelf komt. "Een eerste plan, om vooral de grote vermogens van meer dan 100.000 euro een belasting van 12,5 pro­cent op te leggen, wilde Nicosia niet slikken. Het is dus de Cypriotische regering die de vermogenstaks uitbreidde tot de kleinere spaarders, veelal de eigen bevolking."

Had de Cypriotische regering wel de moed gehad om alleen het grote spaarkapitaal aan te pakken, dan hadden zij 15,26 procent van het veelal Russische geld moeten afromen. Persbureau Reuters heeft een interactieve graphic gemaakt waarbij geschoven kan worden met vermeend Russische en Cypriotisch geld.

Wanhoop en onmacht
Martin Visser van het Financieele Dagblad ziet in de reddingspoging een nieuw dieptepunt in de eurocrisis.

"Deze acties tonen niet zozeer de daadkracht en bewogenheid van Europese politici aan, maar eerder de wanhoop en de onmacht. Net zoals het bankje SNS een systeemrisico bleek te zijn, is zelfs het minilandje Cyprus, en zijn bankensector, te groot om om te vallen."

Visser wijst er op dat de Europese ministers van Financiën de beslissing over Cyprus maanden voor zich uit hebben geschoven en dat Nederland en Duitsland op hoge poten een onderzoek eisten naar de witwaspraktijken op het Mediterrane eiland. Inmiddels zijn beide landen tevreden met een toezegging dat het onderzoek er echt gaat komen.

"Daarom is het redden van dit belastingparadijs waar veel Russisch zwart geld zit een nieuw dieptepunt in de eurocrisis. Maar wat moeten die hulpeloze politici anders? Het landje laten barsten? De banken failliet laten gaan? Het had gekund, maar niemand, ook stoerprater Rutte niet, durfde de consequenties ervan te dragen."

Ros Altmann van de London School of Economics vreest dat deze uitbreiding naar de kleine spaarder ten koste gaat van het vertrouwen. "Banken die failliet gaan, kunnen niet gered worden door spaarders die hun geld aan deze banken hebben toevertrouwd te beroven. Vertrouwen is alles in retail banking. Zodra dat is verloren, zal al het andere falen."

Mats Persson van de denktank Open Europe interpreteert de gebeurtenissen van afgelopen weekend als een nieuwe strijd tussen Noord en Zuid-Europa.

"... in de diepgewortelde tegenstelling tussen Noord en Zuid, is dit duidelijk een overwinning voor de Duitse regering en de Duitse belastingbetalers op hun zuidelijke tegenhangers; het was Berlijn dat een streep in het zand trok. In veel opzichten zijn de Cypriotische spaarders het slachtoffer van de komende Duitse verkiezingen in september."

Onzin, vindt Adriaan Schout van Instituut Clingendael. Volgens hem heeft Cyprus te dicht bij de zon gevlogen en moet het land nu op de blaren zitten.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel