Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het is vandaag tegelspreukendag

Home

Joost van Velzen

© tr beeld

Vrijwel niemand weet het, maar het is vandaag Nationale Tegelspreukendag. "Omdat dit de eerste keer is", zegt Jennifer Nannings van 100%NL Magazine, het tijdschrift dat het evenement in het leven heeft geroepen. 

"We wilden iets oer-Hollands doen en als er iets oer-Hollands is dan zijn het tegelspreuken. En omdat het leuk is om mensen erover na te laten denken wat hún spreuk is." De Eerste Tegelspreukendag wordt ingeluid in de haven van Volendam. Daar zullen volkszangers Wolter Kroes en Tim Douwsma hun eigen spreuk onthullen. Jeroen Straathof van Tegelspreuken.nl, een onlinewinkel die tegels levert met de spreuk van de klant, doet ook mee.

Lees verder na de advertentie

Zijn wijsheden op tegeltjes niet ouderwets?

Straathof: "Ik betwijfel het. Je hebt tegenwoordig van die houten wandborden met spreuken en die worden massaal gedeeld op sociale media. De tijdgeest maakt dat spreuken misschien in een ander daglicht komen te staan. Door oorlogen en zo komen andere creatieve processen op gang, waardoor oude spreuken een nieuwe betekenis kunnen krijgen. Ik zie vaak dat mensen verbasteringen maken van bestaande spreuken."

Daar is geen speld aan vast te knopen.

"Zoiets ja. Wij hebben hier een database met 7700 spreuken."

Wat is volgens u nu de meest typisch Hollandse spreuk?

"Ik vind deze wel typerend en grappig: 'Als de haan niet kraait vóór het avondrood ...gaat het regenen... of de haan is dood'."

Wat is uw eigen lievelingslevenswijsheid?

"Zij die het opgeven, weten niet hoe dicht ze bij hun doel waren."

Deel dit artikel