Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het is crisis voor Islamitische Staat in Irak

Home

Ghassan Dahhan

Iraakse militairen buiten Falluja, dat ze sinds gisteren belegeren. © reuters

De Iraakse regering mag dan in een crisis zitten, haar grote vijand Islamitische Staat (IS) verkeert in een nog veel grotere. Sinds 2014 was de terreurbeweging heer en meester in de stad Falluja, maar sinds gisteren wordt haar heerschappij betwist. De Iraakse krijgsmacht is vastberaden de stad te heroveren en heeft de aanval geopend.

Falluja is een soennitische stad, op zo'n vijftig kilometer ten westen van hoofdstad Bagdad en is mede daarom van groot belang voor IS. Tot twee jaar geleden was de beweging van plan om vanuit Falluja door te stoten naar Bagdad, maar in de huidige omstandigheden lijkt dat meer op een ijdele droom. IS verliest de ene na de andere stad, en na Falluja blijft er eigenlijk nog maar één bolwerk van belang in Irak over: Mosul. 

De Iraakse krijgsmacht liet gisteren verschillende raketten neerkomen op IS-doelwitten in de stad, en raakte verwikkeld in vuurgevechten buiten de stadspoorten. De krijgsmacht wordt verder geholpen door soennitische stammen, en mogelijk ook door sjiitische milities. De Amerikanen helpen alleen mee als die laatste buiten de stadspoorten blijven. Volgens Amerikaanse militaire bronnen zouden er zich ergens tussen de 500 en 700 jihadisten ophouden in de stad.

Het Iraakse leger neemt zo min mogelijk risico's. Iedere meter die op de militanten is heroverd, wordt zorgvuldig onderzocht om te kijken of er misschien boobytraps en mijnen liggen. Ook wil het leger de stad verder isoleren, zodat het iedereen kan controleren die Falluja in- of uitgaat. Pas daarna gaan de militairen naar binnen. Hierdoor kan de operatie nog lang duren.

Lees verder na de advertentie

Voor de inwoners van Falluja is dit de zoveelste oorlog in 13 jaar tijd. In 2003 kwamen de Amerikanen met veel geweld binnen. Een jaar later legden zij de stad gedeeltelijk in as, nadat eerder vier Amerikaanse huurlingen waren gedood door rebellen. Honderden Irakezen werden bij de operatie gedood en duizenden burgers raakten ontheemd.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er in de laatste dagen zo'n tachtig families gevlucht uit de stad. Zij worden opgevangen in tentenkampen in Bagdad. Omdat er nog meer vluchtelingen worden verwacht, zijn er in totaal 10.000 tenten opgezet.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel