Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het Iraakse leger bestormt het laatste door IS-bezette deel van Mosul

home

Redactie

© afp

Het Irakese leger is begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. "Dit is het laatste hoofdstuk" in het offensief om de stad te heroveren, voorspelde een commandant van antiterreureenheid CTS. 

De zogenoemde Oude Stad van Mosul is het laatste stadsdeel dat IS-strijders in handen hebben. Jihadisten proberen de oprukkende troepen met onder meer boobytraps, zelfmoordaanslagen, scherpschutters en mortieraanvallen op afstand te houden.

Lees verder na de advertentie
Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de Oude Stad

In het stadsdeel zitten nog zo'n honderdduizend burgers vast, aldus de VN. Hun aanwezigheid compliceert de militaire operatie. "We proberen erg voorzichtig te zijn en alleen lichte en middelzware wapens te gebruiken om burgerslachtoffers te voorkomen", zei een andere CTS-officier tegen Iraakse media. Toch vrezen hulporganisaties voor het lot van achtergebleven burgers. "Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de Oude Stad", concludeerde het International Rescue Committee. "Ze lopen het risico terecht te komen in de zware straatgevechten die nog gaan komen."

De Oude Stad is een wirwar van straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden. De afgelopen weken zijn honderden burgers omgekomen toen ze probeerden te vluchten uit het stadsdeel. Toch verwachten de Iraakse autoriteiten dat op korte termijn duizenden gezinnen proberen te ontkomen uit het oorlogsgebied. Scherpschutters van IS hebben het onder meer gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt IS burgers als menselijk schild. De jihadisten proberen daarom te voorkomen dat de bevolking de benen neemt. Het Iraaks leger schat dat zich nog zo'n driehonderd IS-strijders in Mosul bevinden. Dat waren er zo'n zesduizend.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de Oude Stad