Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het hout rot niet, maar is puur gif

Home

door Louis Cornelisse

DEN HAAG - Bijna elke tuin in een nieuwbouwwijk wordt ermee afgeschermd. Of het schuurtje is wel van behandeld hout, eerst nog zo goed herkenbaar aan de groene gloed van roestend koper. Doordrenkt met wolmanzouten kan het hout minstens tien jaar mee.

Behandeld hout lijkt ideaal voor het Nederlandse klimaat. Geïmpregneerde tuinmeubelen en schuttingen rotten amper en verven hoeft niet. Het verduurzaamde materiaal heeft echter ernstige bijverschijnselen. In het gebruikte middel zitten arseen- en chroom VI-verbindingen, die zeer kankerverwekkend zijn. Verder staat Chroom VI te boek als genotoxisch; de stof kan de voortplanting schaden.

Wolmanzout is afval van de metaalindustrie en ertssmelterijen. Deze afzet is een uitkomst voor de bedrijven. Ze hoeven hun zwaar chemisch afval niet meer voor duizenden guldens per ton af te voeren, maar raken het simpel kwijt aan de ruim dertig impregneerbedrijven in Nederland. Die verduurzamen het hout ermee. Vervolgens worden van het hout tuinhuisjes, afrasteringen, palen, beschoeiing en kinderspeeltuig gemaakt.

De milieubeweging was lang voorstander van het gebruik van geïmpregneerd hout. Bewerkt materiaal leek een mooi alternatief voor het gebruik van tropisch hardhout. Dit alternatief zou het kappen van de regenwouden kunnen beperken. Maar sinds kort zijn de gezondheidsrisico's van wolmanzout-hout ook in de milieubeweging doorgedrongen.

Natuur en Milieu heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken en bij het ministerie van Vrom bezwaar gemaakt tegen het uitblijven van maatregelen tegen het gebruik van wolmanzouten in hout. Milieudefensie schrijft in het magazine van deze maand dat de milieubeweging 'wel een paar keer haar tanden heeft laten zien, maar niet heeft doorgebeten.'

Dat de milieubeweging niet eerder aan bel heeft getrokken, is opmerkelijk. De bijverschijnselen van het gebruik van wolmanzouten zijn al jaren bekend. Rijkswaterstaat gebruikt daarom sinds de jaren '80 al geen geïmpregneerd hout meer voor beschoeiïngen: het gevaar van uitspoeling van de ingebrachte stoffen is te groot. Op de nationale MAC-lijst van het ministerie van sociale zaken wordt arseen qua gezondheidsrisico gelijkgesteld met asbest.

Over de risico's die kinderen bij het spelen op toestellen met wolmanzout lopen, zijn de meningen verdeeld. Ze zouden bij het spelen uitgespoeld chroom, koper of arseen binnen kunnen krijgen. Het Rivm meldt dat ook via de huid stoffen binnen kunnen dringen, maar het instituut zegt dat geen onaanvaardbare doseringen zijn aangetroffen. Het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (Ctb) daarentegen velt een spijkerhard oordeel: kinderen komen in aanraking met verontreinigde grond en dat is gevaarlijk.

Dat er nu actie wordt ondernomen tegen het ongecontroleerd versnipperen en verbranden van geïmpregneerd hout, komt door de niet aflatende strijd van ing. A. van Rooij. De directeur van het Ecologisch Kennis Centrum zwengelde de zaak bij de Raad van State aan. De enige oplossing is volgens de milieudeskundige dat al het behandelde hout naar echte eindverwerkers gaat, zoals de AVR. Dat is veel duurder, weet Van Rooij, dan het wegkiepen met ander afvalhout. Toch denkt hij dat mensen die verduurzaamd hout kopen wel weten dat er een gemeen spulletje in moet zitten. “Het moeten natuurlijk giftige stoffen zijn om schimmels in het hout te doden.”

Achteroverleunen omdat hij nu succes heeft geboekt bij het hoogste rechtscollege, doet Van Rooij allerminst. De milieudeskundige zal scherp opletten of andere provincies net zo voortvarend te werk zullen gaan als Brabant, waar zeven shredderinstallaties zijn platgelegd. Van Rooij zal doorgaan met het verspreiden van onheilsboodschappen over wolmanzout. Zoals dat er jaarlijks volgens hem honderdduizenden kilo's behandeld afvalhout wordt afgevoerd en verbrand. “Ieder jaar komt er honderd keer meer vrij dan nodig is om de hele Nederlandse bevolking te vergiftigen”, zegt de baas van het Ecologische Kennis Centrum.

Dat ook het bedrijfsleven niet stilzit, blijkt uit de waarschuwingen uit de branche zelf. Er zijn stickers in omloop, die de bedrijven zelf op hun behandelde product plakken: 'Afvalhout verwijderen als chemisch afval.' Als het aan het Ctb ligt, worden die stickers in de toekomst alleen geplakt op wolmanzout-hout voor bedrijfsmatig gebruik.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie