Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het hiernamaals is vooral een walhalla zonder God

Home

Redactie

© Flickr/Wonderlane

Waar geloven we nog in? Trouw vroeg Ipsos en het Kieskompas om onderzoek te doen naar geloof en spiritualiteit. In de Maand van de Spiritualiteit bericht Trouw vaker over het onderzoek. Vandaag: het geloof in een leven na de dood.

"Er is leven, er is leven na de dood." Dat zinnetje, gezongen door Freek de Jonge, echoot in veel hoofden na. De meeste Nederlanders, 53 procent, geloven in een leven na de dood. 28 procent denkt dat er geen leven na de dood is, 19 procent weet het niet.

Dat blijkt uit het gisteren verschenen onderzoek naar geloof en spiritualiteit van politicoloog André Krouwel en godsdienstpsycholoog Joke van Saane van de Vrije Universiteit, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Trouw.

Weerzien familie
Het geloof in God is afgenomen, meldde Trouw gisteren al op basis van het onderzoek, maar ook zonder dat godsgeloof blijken mensen zich het hiernamaals als een walhalla voor te stellen. De beschrijving 'hemel' is verreweg het populairst. Een derde van de mensen die in een leven na de dood geloven (de 53 procent), gelooft in de hemel.

Van de hele bevolking gelooft 10 procent in een weerzien van familie en dierbaren, en 10 procent in voortbestaan van de geest, ziel of het bewustzijn. Overigens konden de deelnemers aan het representatieve onderzoek meerdere antwoorden kiezen.

Het verbaast hoogleraar theologie en religiestudies Joke van Saane helemaal niet dat mensen het hiernamaals als een walhalla voorstellen. Nu de instituten hun zeggingskracht kwijt zijn en we zelf zijn gaan bepalen wat we geloven, zijn deze antwoorden niet meer dan logisch. "Als je zelf mag kiezen, ga je voor iets wat je goed bevalt. Daarmee ben je wat aardiger voor jezelf."

Cognitieve strategie
Dat zo veel mensen geloven in leven na de dood, verklaart Van Saane uit een menselijke basisangst. "Angst voor sterfelijkheid. Daarom biedt elke religie daar een oplossing voor. Niet altijd in vorm van klassieke hemel. Maar in elk geval is er altijd iets dat het alledaagse overstijgt. Geloven in een leven na dit leven is een cognitieve strategie om daarmee om te gaan."

Lees verder na de advertentie
Als je zelf mag kiezen, ga je voor iets wat je goed bevalt. Daarmee ben je wat aardiger voor jezelf

Sommigen vullen het leven na de dood minder 'hemels' in. Zo ziet 15 procent van de Nederlanders het als 'voortleven in de herinnering'. Volgens van Saane past ook dat naadloos in de trend. "Het is een fijn idee dat jij voortbestaat in de gedachten van anderen. Daarbij gaat het weer om jou." Verder gelooft 6 procent in reïncarnatie en 5 procent in een latere terugkeer op aarde als mens.

Geloof in de hel is stukken minder populair. Slechts 4 procent gelooft daar nog in. Van Saane: "De straf kiezen doe je omdat je die móet kiezen van een religie, een groep, een kerk. Als geloof een vrije keuze is geworden, waarom zou je dan nog geloven in de hel?"

Dat er vroeger wel in een hel werd geloofd, heeft volgens Van Saane te maken met het feit dat de kerk de hoeder was van de moraal. "Met de hel kun je mensen in het gareel te houden. Om gedrag te vormen werkt het uitstekend, want het is de ultieme straf. Zo is het natuurlijk altijd ingezet."

Het geloof dat de dood niet het absolute einde inluidt, is springlevend. Lees vandaag in Trouw tien bespiegelingen van denkers en schrijvers over het hiernamaals.

Slechts 4 procent gelooft in de hel

Deel dit artikel

Als je zelf mag kiezen, ga je voor iets wat je goed bevalt. Daarmee ben je wat aardiger voor jezelf

Slechts 4 procent gelooft in de hel