Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het goede doen en blij zijn Tinneke Beeckman

Home

JOOST VAN VELZEN

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Kijk, zo beginnen we onze dag graag. Van wie is de spreuk?

Lees verder na de advertentie

"Van Spinoza. In het Latijn is het: Bene agere et laetari. In zijn beroemde boek 'Ethica' is het stelling 50 in het vierde deel. Een heel behulpzame spreuk, het is praktische filosofie."

Wat bedoelt Spinoza er mee?

"Ook al benaderen ze je boosaardig, beantwoordt dat dan altijd met het goede. Als je het slechte doet, dan komt daar immers toch nooit iets goeds uit voort."

Goed handelen en blij zijn, is dat dan wel op te brengen?

"Niet altijd, natuurlijk. Dit credo is heel moeilijk. Soms ben je toch boos of verdrietig, of moe. Ik zou niet durven beweren dat ik de redelijkheid altijd bij de hand heb. Mensen imiteren ook al snel elkaars gevoelens, waardoor je in een neerwaarste spiraal terecht kunt komen. Ik maakte dat mee op mijn vorige werkplek, daar was een moeilijke dynamiek. Dat kan ik niet tegengaan en ik heb het toen elders gezocht. Beledigingen betaald zetten heeft geen zin, dan leid je een ellendig leven. Je bent niet verantwoordelijk voor wat anderen doen en je moet ook realistisch zijn, je eigen beperkingen zien en die aanvaarden."

U komt uit België, een land geplaagd door terreur. Dan is zo'n motto extra lastig.

"Daarom is het belangrijk om niet mee te gaan in de opdeling tussen moslims en niet-moslims. Het is juist de bedoeling van de aanslagplegers om onmacht te verspreiden en haat aan te wakkeren. Begrijp me goed, ik ben heus niet naïef, zo van: we gaan allemaal een liedje zingen. Maar je moet proberen om iets positiefs te stellen tegenover die haat. Dat bedoel ik heel klein. Mensen denken vaak dat ze het centrum van het universum zijn, maar ik zie dit motto ook als een besef van mijn eigen vergankelijkheid. Het gaat over het aannemen van een levenshouding die erop gericht is om het beste uit jezelf te halen. Het gaat over wat je doet, niet over een pose of moraal. Het gaat over het handelen."

Tinneke Beeckman (1976 ) is een Vlaamse filosofe en columniste. Haar boek 'Macht en onmacht' werd genomineerd voor de Socratesbeker 2016, de voornaamste prijs voor filosofieboeken. Eerder publiceerde ze 'Door Spinoza's lens'.

Deel dit artikel