Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het charme-offensief van Sjarel Ex werkt

Home

door Henny de Lange

Drie weken is Sjarel Ex nu directeur van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Voor interviews vindt hij het nog te vroeg. Maar tijdens zijn eerste openbare optreden deze week, gaf hij al wel een voorproefje van de plannen die hij bekokstooft voor het museum, dat onder leiding van de naar Duitsland vertrokken Chris Dercon behoorlijk in de versukkeling raakte en vooral op negatieve wijze in het nieuws kwam.

Forse kostenoverschrijdingen en vertragingen bij de nieuwbouw en conflicten met conservatoren en staf domineerden de zeven jaren onder leiding van Dercon, die van het museum een ontoegankelijk intellectualistisch bolwerk maakte. Net na zijn vertrek kwam er ook nog een fraude aan het licht, die mede te wijten was aan de chaotische organisatie.

Er is dus veel werk aan de winkel voor Ex, die hiervoor vijftien jaar directeur was van het Centraal Museum in Utrecht. Teamwerker Ex gaf dit voorheen wat stoffige museum een fris en publieksvriendelijk profiel en ontpopte zich als een talentvolle regelaar met de gave om mensen voor zich in te nemen.

Ondanks deze bewezen kwaliteiten reageerde de staf van Boijmans nogal koeltjes op de benoeming van Ex. Hij was ook niet de eerste keus: de jonge Duitser Max Hollein had zich teruggetrokken omdat zijn werkgever hem aan zijn contract hield. Duidelijk was dat de medewerkers van Boijmans de kat even uit de boom wilden kijken. ,,We hopen op een vruchtbare samenwerking'', was de summiere reactie, die nogal contrasteerde met het enthousiasme elders in de stad en op het stadhuis over de benoeming van de 'charmante en talentvolle regelaar' Sjarel Ex.

Drie weken loopt Ex nog maar rond in Boijmans, maar alle reserves lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijdens de persbijeenkomst deze week, waar Ex zichzelf kort presenteerde, was de sfeer opvallend relaxed. Iedereen lijkt er zin in te hebben om van Boijmans weer een spraakmakend en swingend museum te maken. Zelfs de conservator oude kunst, Jeroen Giltaij, nam woorden als 'leuk' en 'mooi' in de mond, wat in de tijd van Dercon gelijk stond aan vloeken in de kerk.

Dercon verafschuwt musea die met leuke evenementen de oren laten hangen naar het grote publiek. Om tegenwicht te bieden tegen de dreigende 'verpretparkisering' kwam hij met tentoonstellingen die ontoegankelijk en onaantrekkelijk waren voor een groot publiek. Afgaand op het tentoonstellingsprogramma en de toelichting van de drie hoofdconservatoren, gaat het roer radicaal om. Boijmans wil geen elitair bastion zijn en iedereen bedienen.

Zo start dit najaar een tentoonstelling met werk van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters met de prikkelende titel 'Zinnen en Minnen'. Een absolute klapper moet de grote Dalí-tentoonstelling worden, van 5 maart tot 12 juni 2005.

Daarmee lijkt de invloed van 'cultureel ondernemer' Sjarel Ex nu al merkbaar. Dat roept wel de vraag op of Ex in zijn drang om met Boijmans aan de weg te timmeren, niet te veel zal doorslaan naar spektakel en entertainment. Maar daarvoor hoeven we niet bang te zijn, bleek uit zijn korte toespraak. Volgens Ex doet Boijmans nu nog te weinig met de vier 'prachtige' hoofdcollecties - oude kunst, prenten en oude tekeningen, moderne en hedendaagse kunst en kunstnijverheid en design. Die wil hij met mooie exposities tot bloei en onder de aandacht van een breed publiek brengen, samen met de 'topspecialisten' die bij Boijmans werken. 'Wat een weelde om met zó'n team en staf te werken', kietelde hij nog even de aanwezige curatoren.

Met deze aanpak hoopt hij ook het percentage vaste bezoekers op te krikken. Van alle museumbezoekers in Nederland komt zo'n 75 procent af op evenementen als bijvoorbeeld de museumnacht. Slechts 25 procent is vooral geïnteresseerd in de vaste collectie. Die verhouding zou in Boijmans minstens fifty-fifty moeten zijn, vindt Ex. En aan dat speerpunt mogen we hem houden. En daarmee gaf de kersverse directeur alvast een klein voorproefje, dat in ieder geval naar heel veel meer smaakt.

Deel dit artikel