Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het buitenechtelijk kind van 'das Gepäck' prins Hendrik

Home

Mildred Zijlstra zou de zevende dochter van prins Bernhard zijn. Ook rond zijn voorganger prins Hendrik deden altijd verhalen over buitenechtelijke kinderen de ronde. Een halfbroer van Juliana kwam ruim dertig jaar geleden in de publiciteit.

Vlak voor het einde van haar regeerperiode maakte Nederland kennis met de halfbroer van koningin Juliana: Pim Lier. Niet een royaltyjournalist, maar het geweten der natie, de oorlogsvorser Loe de Jong, maakte het bestaan van een buitenechtelijke zoon van prins Hendrik wereldkundig.

Lier zelf meed de publiciteit ook niet. Hopend op de erkenning, die hij zo lang had moeten missen, zocht hij onder meer contact met de Telegraaf.

Over de losse huwelijksmoraal van prins Hendrik - in die jaren overigens meer regel dan uitzondering in adellijke kringen - deden al eerder verhalen de ronde. Het uitblijven van een troonopvolger mede door enkele miskramen en een aantal door Wilhelmina's gemaal gevolgde kuren voedden de geruchten over geslachtsziekten waaraan de Duitse prins zou lijden. Voor staatszaken zou de echtgenoot van de vorstin weinig belangstelling tonen, voor jagen, op wild én vrouwen, des te meer. Met patiencen alleen kreeg hij zijn dagen niet om.

Hendrik zelf droeg trouwens ook bij aan zijn eigen reputatie. Legendarisch is de anekdote over het gesprek dat hij voerde met een erepromotor van de Leidse universiteit. De wetenschapper prees de intelligentie van prinses Juliana en de manier waarop ze omging met de meisjes met wie ze studeerde. "De Intelligenz heeft ze van haar moeder, en dat van de meisjes heeft ze van mai", zou de prins met zijn nog altijd behoorlijk Duitse tongval hebben geantwoord.

Drie jaar na Loe de Jongs onthullingen over Pim Lier kwamen Hugo Arlen en Gerard Mulder met hun boek Van de prins geen kwaad. Zij schreven dat Hendrik verscheidene malen zou zijn aangetroffen bij politie-invallen in bordelen en bovendien belangstelling zou hebben gehad voor jongens.

Volgens de wildste verhalen zou Hendrik veel meer kinderen hebben verwekt dan Bernhard. Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur, die de meeste beweringen van Arlen en Mulder als broddelwerk afdoet, houdt het er op dat het er naast Juliana minstens enkelen moeten zijn geweest.

Van het geval-Hendrik werd geleerd. Door politiek Den Haag. En door huwelijkskandidaten. Bij zijn huwelijk met Juliana eiste Bernhard financiële onafhankelijkheid van zijn aanstaande: "Ik had van mijn vader gehoord hoe die arme Hendrik in de soep zat, omdat hij steeds geld moest vragen aan zijn vrouw. Ik wilde dat niet."

"Ich bin nur das Gepäck", verzuchtte Hendrik over zijn bijrol. Bernhard regelde een enerverender leven voor zichzelf. Dat hij wat meer financiële armslag had, moet het hem makkelijker hebben gemaakt om vrouwengeschiedenissen zelf in der minne te schikken.

Hendrik was afhankelijk van wat zijn vrouw hem toeschoof. Voor het regelen van zijn schulden en het voorkomen van schandalen werd op een zeker moment zelfs de politiecommissaris Francois 't Sant ingeschakeld. Onduidelijkheden over geldstromen zorgden er echter voor dat ook deze man op termijn onderwerp van verdachtmakingen werd.

Het bestaan van bastaardzoon Pim Lier werd afgekocht met honderdduizend gulden ineens en een maandgeld. Zelfs als weduwe betaalde Wilhelmina nog vergoedingen aan exen van Hendrik: tweehonderd gulden per maand aan Julia Cervey in Genève, vijfhonderd gulden aan Wilhelmine Steiner in Zürich en vijfhonderd gulden aan Mien Lier-Wenneker in Den Haag. Dat deze vrouw naast Pim mogelijk nog vijf andere kinderen van de prins zou hebben gekregen, is nooit vast komen te staan.

Alleen Pim ging na 1979 als halfbroer van Juliana door het leven. Erkenning door de Oranjes leverde dat niet op. De jurist Lier deed weinig om de sympathie van het grote publiek te verwerven. Hij was van 1984 tot 1986 voorzitter van de extreemrechtse Centrumpartij. In het laatstgenoemde jaar schoot hij zijn ongeneeslijk zieke vrouw dood. Zijn plan was om ook zichzelf een kogel door het hoofd te jagen, maar na het schieten op zijn echtgenote durfde hij niet.

De rechter achtte moord bewezen en veroordeelde hem tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf.

Deel dit artikel