Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het besluit van het IOC is goed te begrijpen

Home

Trouw

De Russische delegatie aan de Winterspelen in Sotsji in 2014 © EPA
Commentaar

Het is niet eerder voorgekomen dat een land niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen vanwege ‘systematische manipulatie’ van het antidopingsysteem, logisch is het wel. 

Rusland heeft op grote schaal dopingfraude laten plegen door instituties die officieel dopinggebruik moesten bestrijden voor en tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. Dat gebeurde door sporters dopingprogramma’s te laten volgen en te garanderen dat ze bij controles de dans zouden ontspringen. Dit kon door een listig, heimelijk systeem van het omwisselen van ‘vuile’ urinemonsters voor ‘schone’, waardoor het dopinggebruik niet aangetoond kon worden.

Lees verder na de advertentie

Dat de staat een dikke vinger in de pap had, blijkt ook uit de levenslange schorsing van vicepremier Vitali Moetko voor alle functies die zijn verbonden aan de Olympische Spelen. Hij was destijds minister van sport en deelde samen met de Russische leider Vladimir Poetin in de internationale lof dat Rusland de meeste gouden medailles had binnengehaald. Diezelfde Moetko is ook voorzitter van het Russische comité, dat volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal organiseert. 

Ondanks de enorme stapel bewijzen en getuigenissen blijft Rusland keihard ontkennen

Dit roept de vraag op of de internationale voetbalfederatie Fifa bereid zal zijn aan te dringen op zijn vertrek. Een politicus die verantwoordelijk is voor een grootschalig, frauduleus dopingprogramma, kan niet aanblijven in een andere topsportfunctie. Ondanks de enorme stapel bewijzen en getuigenissen blijft Rusland keihard ontkennen en kondigde aan in beroep te gaan en de Spelen mogelijk te boycotten. En dat valt diep te betreuren. Daarmee heeft de rest van de wereld geen garantie dat Russische sporters ‘schoon’ aan internationale competities zullen meedoen, tenzij zij onder controle staan van niet-Russische dopingcontroleurs in het buitenland. Bovendien toont dit een totaal gebrek aan zelfreflectie. De gezondheid van sporters wordt opgeofferd ter meerdere eer en glorie van politici.

Te begrijpen valt dat het Internationaal Olympisch Comité de deur op een kier houdt voor Russische sporters die niet zijn betrapt en onder een strikt niet-Russisch programma consequent in de gaten zijn gehouden. Maar het dopingprogramma was zo omvangrijk, dat het maar de vraag is of individuele sporters zich eraan konden onttrekken. Voor de Spelen in Sotsji trok geen Russische sporter aan de bel, pas daarna waren er een paar klokkenluiders. Dat de komende Winterspelen in Zuid-Korea hierdoor in sportief opzicht minder interessant zijn, moeten we voor lief nemen. Daardoor maken ­hopelijk ‘schone’ sporters uit andere landen meer kans op een podiumplaats.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer afleveringen van het commentaar. 

Lees hier meer over de uitsluiting van Rusland voor de Olympische Winterspelen

Lees hier een kort portret van de Russische vicepremier Vitali Moetko

Deel dit artikel

Ondanks de enorme stapel bewijzen en getuigenissen blijft Rusland keihard ontkennen