Hertelling stemmen Mexico verandert niets aan uitslag

home

Update

Een hertelling van de uitgebrachte stemmen tijdens de presidentsverkiezingen in Mexico heeft donderdag niets veranderd aan de winst van Enrique Peña Nieto.

De verliezende presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador had om een hertelling gevraagd, omdat volgens hem de verkiezingswinst van zijn rivaal 'frauduleus' was.

Alle stemmen in meer dan de helft van de stembureaus zijn herteld, maar aan de voorlopige uitslag is weinig veranderd.
Peña Nieto van de Partij van de Institutionele Revolutie (PRI) heeft 38 procent van de stemmen behaald. López Obrador van de linkse partij PRD kwam niet verder dan 31 procent. De PRI was van 1929 tot 2000 onafgebroken aan de macht. Daarna kwamen er twee presidenten van de rechtse PAN, de Partij van Nationale Actie.

Ook na de hertelling weigerde Andrés Manuel López Obrador zich neer te leggen bij zijn verlies. Hij houdt vol dat Peña Nieto's partij miljoenen stemmen heeft gekocht met cadeaubonnen 'ter waarde van miljarden pesos'.

Volgens de linkse kandidaat zijn daar voldoende documenten over. Hij zei gisteren tegen de pers dat de PRD, een bundeling van linkse partijen, daarover al in februari bij de nationale kiesraad heeft geklaagd, maar dat er geen aandacht aan is besteed.

De 45-jarige Peña Nieto is oud-gouverneur van de deelstaat México. Hij is getrouwd met een bekende soapster.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie