Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Herman Wijffels (CDA) informateur

Home

DEN HAAG (ANP) - CDA'er Herman Wijffels wordt de nieuwe informateur. De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zijn het daar maandagmiddag over eens geworden. Ingewijden hebben dat bevestigd.

Wijffels, wiens naam zondagavond al rondzong in Den Haag, volgt zijn partijgenoot Rein Jan Hoekstra op, die maandagavond zijn eindverslag uitbrengt aan de koningin. Waarschijnlijk wordt de benoeming van Wijffels daarna officieel bekendgemaakt.

Hoekstra moest onderzoeken welke partijen met elkaar een meerderheidskabinet zouden willen vormen. Wijffels krijgt als taak de inhoudelijke onderhandelingen van CDA, PvdA en ChristenUnie over een regeerakkoord te gaan leiden.

Tempo formatie

Herman Wijffels is niet van plan om als informateur CDA, PvdA en ChristenUnie op te jagen bij hun onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord.

,,Het tempo wordt bepaald door de partijen zelf'', aldus Wijffels maandagavond telefonisch vanuit Washington tegenover het ANP. ,,Ik denk niet dat de klus in veertien dagen geklaard zal zijn. Maar het lijkt me ook niet goed als het maanden gaat duren. Gelukkig heb ik begrepen dat alle drie de partijen haast hebben.''

Washington

Wijffels zegt niet precies te weten waarom juist hij is benaderd om informateur te worden. ,,Het lag niet zo voor de hand, omdat ik in Washington woon en werk. Dat is natuurlijk niet ideaal. Maar op de vraag of je informateur wilt worden, is maar één antwoord mogelijk.''

Wijffels distantieert zich van het etiket 'linkse CDA'er', dat hem vaak is opgeplakt. ,,Ik ben niet zo makkelijk in links-rechts schema's te vangen. Bij sommige onderwerpen ben ik links, bij andere weer rechts.''

Inwerken

Op vragen over wat hij als de belangrijkste punten voor het nieuwe regeerakkoord beschouwt of hoe hij de onderhandelingen zal aanpakken, wil Wijffels niet ingaan. Het verloop van de formatie tot dusver heeft hij alleen ,,uit de verte gevolgd'', dus hij wil zich eerst inwerken.

Deel dit artikel