Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Herfkens moet misschien kwart miljoen terugbetalen

Home

Van onze redactie politiek

Oud-minister Eveline Herfkens (PvdA) heeft ten onrechte meer dan een kwart miljoen dollar van de overheid ontvangen toen zij van 2002 tot en met 2006 werkte voor de Verenigde Naties in New York. Dat schrijven de ministers Verhagen (buitenlandse zaken) en Koenders (ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

De ministers stellen dat Herfkens het geld niet in ontvangst had mogen nemen. Maar het departement steekt de hand ook in eigen boezem. Het ministerie had de tegemoetkoming niet mogen betalen. Inmiddels is de bijdrage gestopt.

PvdA-minister Bos noemde gisteren na de ministerraad de rel om de onrechtmatig verkregen huursubsidie van zijn partijgenoot Herfkens, tot vier keer toe ’schadelijk’. „Het is schadelijk voor haar eigen naam, voor de reputatie van het ministerie van buitenlandse zaken, voor de Verenigde Naties en voor de PvdA.”

Het ministerie van buitenlandse zaken onderzoekt of het departement het geld kan terugvorderen van Herfkens. Verder stelt het ministerie een onderzoek in naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.

Binnen de PvdA-fractie bestaat veel irritatie over Herfkens, temeer omdat zij zich in een interview over de zaak arrogant had uitgelaten.

Herfkens zelf meldde gisteren in een schriftelijke verklaring dat zij om ’logistieke steun’ van het ministerie had verzocht bij het vinden van een appartement en verhuizer. De betaling werd haar, volgens eigen zeggen, vervolgens aangeboden.

„Mijn omissie was het na te laten voor de acceptatie van deze betaling toestemming van de VN te vragen.”

Deel dit artikel