Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hennis en Teeven: geen nieuwe regeling tolken

Home

Abdul Ghafoor Ahmadzai (rechts) was als legertolk van Nederland in Afghanistan te zien in een reportage van de BBC. © petities.nl

Minister Jeanine Hennis van Defensie en staatssecretaris Teeven zien niets in een aparte asielregeling voor tolken die werk hebben gedaan voor Defensie. Volgens Hennis verkeren tolken die voor Defensie hebben gewerkt niet per definitie in levensgevaar.

Dat zei ze eerder vandaag in een Kamerdebat. Ook regeringspartijen VVD en PvdA zeiden geen behoefte te hebben aan een nieuwe regeling voor lokale tolken die hebben gewerkt op missie.

Aanleiding voor het debat is een Afghaanse tolk die voor Nederlanders werkte in Afghanistan en hier asiel aanvroeg. Hij werd hier in eerste instantie afgewezen omdat zijn asielaanvraag in Noorwegen al negatief was beoordeeld, maar later besloot staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) de zaak toch in behandeling te nemen.

Een nieuwe regeling voor de tolken, een idee van D66 en SP, zou ervoor moeten zorgen dat er 'geen mazen meer in het vangnet voor tolken zijn', aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Ook GroenLinks en SP denken in deze richting. De PvdA wil vooral maatwerk voor tolken. Duidelijkheid moet vooraf worden gegeven, stelde Angelien Eijsink.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel