Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hennie Kuiper voelt zich net een brandweerman

Home

BERT SCHABBINK

ZWOLLE - Hennie Kuiper is terug in het wielerpeloton. De plek is verrassend: als bondscoach van de vrouwen. De oud-coureur en -ploegleider volgt Piet Hoekstra op, die door de KNWU op een zijspoor is gezet na vernietigende kritiek van enkele coureurs uit de nationale ploeg.

Bondscoach is eigenlijk een te grote naam voor de functie die Kuiper (48) gaat bekleden. Hij is aangesteld voor een periode van zes weken en heeft nog slechts de helft daarvan om 'zijn ploeg' klaar te stomen voor het WK in San Sebastian. Wat er na die periode gaat gebeuren is voor iedereen nog onduidelijk. KNWU-bondsdirecteur Peter Nieuwenhuis: “Er is bewust gekozen voor een korte termijn-oplossing. Eerst moet het WK naar een goed einde gebracht worden.”

Kuiper noemt zichzelf weinig optimistisch 'een brandweerman die veel oud zeer weg moet ruimen'. Rooskleurig is de voorbereiding op het WK allerminst te noemen na het 'drankschandaal' rond Piet Hoekstra. Vijf wielrensters uit de nationale selectie schreven een brief naar de KNWU waarin de oud-vrouwenbondscoach werd beticht van alles wat lelijk was. Het vermeende overmatige drankgebruik van de bondsbegeleider was de meest in het oog springende. De vertrouwensbreuk tussen selectie en coach was voor de wielerbond aanleiding om Hoekstra opzij te schuiven. Kuiper werd bereid gevonden de ontstane leemte voorlopig te vullen.

Kuiper laat de insinuaties en aantijgingen wijselijk aan zich voorbij gaan. “Voor mij is het zaak een goed gemotiveerde ploeg in San Sebastian aan de start te krijgen. Het is een cliché, maar alle neuzen moeten weer dezelfde kant op. Ik hoop dat iedereen mij als onpartijdig ervaart en dat ik vanuit die positie kan gaan werken.” Dat lijkt inderdaad het geval, want enkele leden van de nationale selectie reageerden positief op het aanstellen van Kuiper.

Of de rol van Hoekstra helemaal is uitgespeeld moet na vandaag blijken als Kuiper, Nieuwenhuis en Hoekstra met elkaar om de tafel gaan. Kuiper: “Wat er ook is gebeurd, Hoekstra heeft wel een schat aan ervaring in het vrouwenwielrennen.” Het lijkt erop dat Hoekstra inziet dat een (tijdelijke?) overname van Kuiper voorlopig de beste oplossing is, getuige de woorden van Nieuwenhuis: “Piet stelt zich heel co-operatief op. Ook hij ziet het belang van een goede overdracht in.”

Het eerste waar Kuiper mee aan de slag wil, is de situatie rond Leontien van Moorsel. De oud-wereldkampioene was gepikeerd over het feit dat ze maar niets hoorde over een eventuele selectie voor het WK en besloot enkele weken geleden om zelf de knoop door te hakken. Kuiper: “De naam Van Moorsel is inderdaad gevallen. Maar het is nog veel te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen.”

Kuiper geldt als een van de beste coureurs die ons land ooit heeft gehad. Als amateur werd hij in 1972 Olympisch kampioen en drie jaar later veroverde hij het wereldkampioenschap bij de profs. In 1977 en 1980 werd hij tweede in de Ronde van Frankrijk, terwijl hij ook de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo in de jaren '80 won. Als ploegleider fungeerde Kuiper bij de Duitse formatie Stuttgart en de Amerikaanse Motorola-ploeg. Onlangs is hij medevennoot geworden van een reclame-adviesbureau in Enschede. Bondsdirecteur Nieuwenhuis: “Wij willen iemand die boven alle partijen staat en die een ruime ervaring in de wielrennerij heeft. Hennie voldoet aan die eisen. Wij verwachten dat we met zijn hulp veel van de problemen die nu spelen binnen de vrouwenselectie kunnen oplossen.”

Deel dit artikel