Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Help toch vooral de gewone Spanjaard

Home

Henk Bruning en Nederlands ondernemer in Madrid

Spanjaarden in Madrid demonstreren tegen bezuinigingen. © ap

OPINIE | Op initiatief van de PVV debatteerde de Tweede Kamer de afgelopen week over het Europese steunpakket van 30 miljard voor Spanje. Terecht dat de PVV het initiatief voor een debat nam. Niet omdat hun argument klopt dat Nederland 'zomaar' veel geld aan Spanje leent, maar omdat het gaat om de versterking van een democratisch Europa.

Het argument van de PVV dat de corruptie in Spanje - zeker bij de lokale banken - een groot probleem is, klopt wel. Ik woon nu twee jaar in Madrid en weet inmiddels uit ervaring dat de crisis van Spanje niet alleen een financiële is.

Mijn bedrijf biedt projecten 'integriteit' aan voor de publieke sector. Ik probeer er de overheid voor te interesseren. Dat is een hele klus. Het bestuur, zeker in de 17 verschillende autonome provincies, zoals Catalonië en Andalusië, is belabberd georganiseerd. De tekorten zijn gigantisch. Ze zijn veroorzaakt door onder meer grote prestigeprojecten zonder financiële dekking.

Hobby's
Spanje is een land waar overal de hobby's van politici zichtbaar zijn: nieuwe vliegvelden, wegen, bedrijventerreinen, hogesnelheidstreinen zijn aangelegd zonder dat daar echt gebruik van wordt gemaakt. Dat is nog niet het enige. De overheidssector is sterk toegenomen zonder dat gekeken is naar de efficiëntie en effectiviteit. Ambtenaren zijn slecht gemotiveerd; in de top van de overheid zijn veel politici geplaatst die van alles verstand hebben behalve van het managen van de dienstverlening aan burgers. De bureaucratie is verstikkend; het juridisch apparaat verstopt.

Het ontbreekt in Spanje vooral aan creatieve ideeën en initiatieven om de enorme werkloosheid (onder jongeren 50 procent) weg te werken. Spanje zit vast. Ook universiteiten en bedrijven kennen een verouderde, weinig efficiënte en vaak niet transparante bedrijfsvoering waarin (alweer) incompetente politici en managers een rol spelen.

Zeker neemt Spanje maatregelen. De nieuwe regering van president Rajoy heeft onder druk van Europa de salarissen met 5 tot 8 procent eenzijdig gekort, werkweken verlengd en de zelfstandigheid van de provincieregeringen ingeperkt. Ook wordt gesneden in de zorg en het onderwijs en gaan de prijzen van het openbaar vervoer omhoog, evenals de btw.

Geen arm land
Spanje is bepaald geen arm land. Er is geld, maar veel geld is 'zwart' en niet bereikbaar voor de fiscus. Ondertussen staat de middenklasse onder druk. Veel kleine zaken die het merendeel van de werkgelegenheid verzorgen, sluiten of krimpen. Iedereen houdt de vinger op de knip. Daar dient de echte armoede zich aan.

Europa moet hulp bieden, maar het debat gaat eenzijdig over financiële voorwaarden. Spanje kan in principe een rijk land zijn vanwege de landbouw, het toerisme, de hoge kwaliteit van leven, de potentiële zonne-energie, de infrastructuur en de goede zakelijke relaties met Latijns Amerika. Spanje is echter ook een trots land dat inmenging niet op prijs stelt.

Europa zal Spanje moeten aanzetten te moderniseren. De meeste Spanjaarden willen veranderen. Ze hunkeren naar een transparante democratie zonder de alles overheersende corruptie en vriendjespolitiek. Wanneer wordt Europa de bondgenoot van de modale Spanjaard?

Lees verder na de advertentie

 
Spanje kan, zonder vriendjespolitiek en corruptie, rijk zijn

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie