Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hele vis in zoutkorst

Home

Ingrediënten
1 hele vis van ca. 1,5 kg, schoongemaakt en ontschubd, 4 grote eiwitten, ca. 1 kg grof zeezout, handje verse kruiden: tijm, venkelgroen en/of peterselie, extra vierge olijfolie, parten citroen

Nu ik me er eenmaal aan gewaagd heb, denk ik: waarom heb ik hier altijd tegen aan zitten hikken? Vis bakken in zout is een simpele, maar briljante kooktechniek, die o.a. populair is langs de Italiaanse kustlijn. Het levert een boterige, weelderige structuur van het visvlees op, en een fantastische, geconcentreerde smaak.

Vrees niet, de smaak is beslist niet te zout. Het enige probleem is dat je niet precies weet wanneer de vis gaar is. Dat hangt van de dikte van de vis af, alsook van de dikte van de zoutkorst en de temperatuur van de oven.

Bij mij was het dus ook experimenteren geblazen, maar het ging meteen bij de eerste keer goed en ik kan dus zo nauwkeurig mogelijk rapporteren.

Ten eerste: we hadden een vis van 1,5 kg (een zeebaars). We hebben grof zeezout gebruikt, en de vis gebakken op 225 graden C. De tijd die daarvoor staat, is rond de 25 minuten, maar wij hebben de vis na een minuut of 22 uit de oven gehaald, omdat de zoutkorst begon te bruinen.

En het resultaat was perfect. In zout gebakken vis heeft maar 2 begeleiders nodig: zeer goede extra vierge olijfolie en parten citroen. Raadpleeg de Viswijzer voor een verantwoorde viskeuze. Zeebaars, dorade en roodbaars zijn heel geschikt voor deze bereiding, maar een mooie, grote forel kan ook.

Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:

Verwarm de oven voor op 225 graden C. Spoel de vis af en dep droog met keukenpapier. Klop de eiwitten schuimig en wit, maar niet stijf. Meng het zout erdoor. Vul de buikholte van de vis met tijm en/of andere kruiden.

Spreid ongeveer 1/3 deel van het zoutmengsel uit over een bakplaat, in de vorm van de vis. Leg de vis op het zout en verdeel de rest van het zout over de vis. Zorg dat de vis goed afgedekt is door de zoutlaag. Gebruik zonodig meer zout.

Bak de vis in het midden van de oven in 20 à 25 minuten gaar.

Breek de zoutkorst van de vis en verwijder het vel. Fileer de vis, en serveer met olijfolie en citroen.

Eenvoudig bereide, maar heel goede groenten passen hier goed bij: biologische rucola, groene asperges, waterkers, peultjes, etc.

Deel dit artikel