Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hele ploeg Saunier Duval uit de tour na positieve dopingtest Ricco

Home

anp

Nadat Riccardo Ricco vanmorgen werd betrapt op doping heeft de ploeg Saunier Duval besloten uit de tour te stappen.

Riccardo Ricco heeft donderdag een zwarte sluier over de Ronde van Frankrijk gelegd. De Italiaanse klimmer leek zich te ontpoppen tot smaakmaker van de Tour, maar verdween donderdag onder begeleiding van agenten kort voor de twaalfde etappe als een crimineel uit startplaats Lavelanet.

De 24-jarige renner van Saunier Duval testte na de vierde etappe, de tijdrit in Cholet, positief op epo. Ricco is al het derde dopinggeval in deze Tour; eerder werden de Spanjaarden Manuel Beltran (Liquigas) en Moisés Dueñas (Barloworld) uit de wielerronde gezet vanwege een positieve test.

De extraverte Italiaan werd al langer in verband gebracht met verboden praktijken. ’De Cobra', zoals zijn bijnaam luidt, heeft van nature een hoge hematocrietwaarde in zijn bloed en zou in het bezit zijn van een medisch attest.

„De UCI weet dat ik hoge bloedwaardes heb, daar heb ik ook een certificaat voor, dus ik hoef me nergens zorgen om te maken”, bitste Ricco zondag op vragen over dopinggebruik. Kort daarvoor had hij de negende etappe van de Tour op zijn naam geschreven, een zware rit door de Pyreneeën. Eerder won hij de zesde rit, met aankomst bergop in Super-Besse.

Ricco had na een geslaagde Ronde van Italië (twee ritzeges en een tweede plek in het eindklassement) helemaal geen rekening gehouden met deelname aan de Tour. De Italiaanse klimgeit lag op het strand toen hij kort voor de start van de Ronde in Brest werd opgeroepen als vervanger van de Spanjaard José Angel Gomez Marchante.

Binnen het tourpeloton zal de uitverkiezing van Ricco weinig lachende gezichten hebben opgeleverd. De Italiaan, idolaat van Marco Pantani, haalde zich tijdens zijn nog korte carrière meer dan eens de woede van collega's op de hals. De lefgozer uit Formigine liet zich regelmatig laatdunkend uit over medecoureurs. Tijdens de Tour draaide ’De Cobra’ zichzelf de nek om. Op veel medeleven van collega's hoeft hij niet te rekenen.

Deel dit artikel