Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Heffing per km schaadt privacy

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Er zijn te weinig waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens bij invoering van kilometerheffing of rekeningrijden. Dat schrijft de Registratiekamer, die toeziet op de bescherming van de privacy, in een brief aan minister Netelenbos (verkeer).

Binnenkort komt de wet die tolpoorten en kilometerheffing mogelijk maakt, voor behandeling in de Tweede Kamer.

Maar voordat de wet kan worden aangenomen, moet volgens de Registratiekamer wel duidelijk zijn dat buitenstaanders geen misbruik kunnen maken van persoonsgegevens die de betaalsystemen registreren.

Rekeningrijden, maar vooral kilometerheffing, zijn zogeheten volgsystemen waarbij wordt vastgelegd wanneer en op welke plek een bepaalde automobilist was. De Registratiekamer is bang dat het Nederlandse wegennet op die manier verandert in een 'big-brother-circuit'.

Dit onafhankelijke instituut heeft bij de minister al eerder op dit risico op de schending van privacy gewezen.

De invoering van een zogeheten black-box -die wel het aantal kilometers vastlegt, maar niet waar die zijn afgelegd- kan misbruik van registreerde gegevens voorkomen.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een chipcard, die niet rekeninggebonden is en daarom niet herleidbaar is. Buitenlanders zullen deze kaart straks sowieso moeten gebruiken om in de randstad tijdens de spits te kunnen rijden.

De Registratiekamer onderzoekt nog de veiligheid van het parkeersysteem dat nu al in Nijmegen als proef in gebruik is en binnenkort wordt ingevoerd in Groningen en Amsterdam.

Bij dit betalingssysteem kunnen automobilisten via hun mobiele telefoon parkeergeld betalen.

Deel dit artikel