Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Heethoofd Jeff Tarango kan zich opmaken voor een lange vakantie

Home

Van een onzer verslaggevers LONDEN - Zelfs John McEnroe werd er even stil van. De Amerikaan, op Wimbledon aanwezig als tv-commentator voor NBC, kon eerst zijn ogen niet geloven toen zijn landgenoot Jeff Tarango na een woordenwisseling met de umpire Bruno Rebeuh zomaar de baan afstapte.

Later kon McEnroe ook zijn oren niet geloven, toen Tarango de Franse arbiter beschuldigde van corruptie. Wat gebeurde er zaterdagmiddag op baan dertien tijdens en na de partij uit de derde ronde tussen Tarango en de Duitser Alexander Mronz? Een reconstructie.

Bij de stand 6-2 en 2-1 voor Mronz slaat Tarango een ace. Tenminste, dat denkt de 26-jarige tennisser uit Manhattan Beach, Californië. Rebeuh vindt echter van niet, waarna er een dispuut ontstaat tussen de speler en de umpire. Als Tarango zijn eerstvolgende service uit slaat, breekt er een gejuich los vanaf de tribunes. “Shut up”, schreeuwt Tarango naar het publiek en dat komt hem op een officiële waarschuwing van Rebeuh te staan. Tussenkomst van supervisor Stefan Fransson kan Tarango niet bedaren. “Jij bent de meest corrupte official uit het tennis”, roept hij naar Rebeuh, die de speler op zijn beurt een strafpunt geeft. Dat is de druppel voor Tarango, die zijn rackets inpakt en van de baan loopt.

Hij laat de umpire, de supervisor, zijn tegenstander en de toeschouwers in verwarring achter. Maar de soap-opera krijgt plots een onverwacht vervolg. De vrouw van Tarango, de Française Benedicte, komt de baan op en slaat Rebeuh een aantal malen op het hoofd. De umpire is verbouwereerd en zoekt zich, nadat hij door veiligheidsbeambten is ontzet, een weg naar de catacomben van het hoofdgebouw op het complex. Terwijl Rebeuh bijkomt van de schrik, melden Tarango en zijn vrouw zich in de interview-ruimte. Beiden hebben de emoties nog niet verwerkt, maar zij willen hun verhaal kwijt. Het wordt een klaagzang over Rebeuh, over het gebrek aan inspraak voor de spelers en over het onrecht waarmee Tarango al jaren mee te maken heeft.

Volgens Tarango, de nummer tachtig van de wereld, is Rebeuh absoluut niet te vertrouwen. In oktober 1993 hoort de speler van twee vrienden dat de umpire, onder het genot van een drankje, heeft gezegd dat hij onder de tennissers een aantal vrienden heeft die hij altijd bevoordeelt. In dat kader laat Tarango de naam van Marc Rosset, de Zwitserse nummer één, vallen. “Ik heb getuigen en bewijzen en als het moet kan ik alles onder ede bevestigen”, zegt Tarango. Zijn vrouw Benedicte valt hem bij. “Die Rebeuh had een lesje nodig”. Spijt heeft ze nergens van. “Het was niet slecht, maar juist goed”, zegt ze met het accent van Peter Sellers als inspecteur Clouseau.

Later ontvouwt Tarango een complot-theorie met zichzelf als lijdend voorwerp in de hoofdrol. Hij vindt dat hij altijd zwaarder wordt gestraft dan andere spelers. De mensen hebben een verkeerd beeld van hem. “Iedereen zegt dat ik een psycho, een heethoofd of gemeen ben”, vertelt hij. “Dat is absoluut niet waar. Ik heb een beetje Latijns bloed, maar ik ben juist een hele verstandige en intelligente jongen.” Hij baalt ervan dat de spelers er altijd alleen voorstaan. Niemand neemt het voor hen op. Mats Wilander, in het verleden actief in de vakbond, geeft Tarango in dat opzicht gelijk. Ironisch voegt de Zweed er echter aan toe: “Misschien is het iets voor Tarango.”

Tarango heeft een omstreden repuatie in het circuit. Paul Haarhuis noemt hem eerder dit jaar in Rotterdam Ahoy' een matennaaier, de 'Lothar Matthüus' van de tennissport. In Tokio laat hij in een partij tegen Michael Chang zijn broek zakken. Zijn actie op Wimbledon krijgt in ieder geval een staartje. Omdat hij zonder toestemming de baan heeft verlaten wordt hij zonder pardon uit het toernooi gegooid. Na Tim Henman, die vorige week per ongeluk een ballenmeisje vol met het racket op het hoofd slaat, is Tarango de tweede speler die in de geschiedenis van Wimbledon wordt gediskwalificeerd. Naast een boete wacht hem een schorsing. McEnroe, in 1990 uit de Australian Open geschopt, ziet het somber in voor zijn landgenoot. “Wie zoiets doet, kan zich opmaken voor een lange vakantie.”

Deel dit artikel