Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Heerlijk verhaal over alternatieve opvoeding

Home

BELINDA VAN DE GRAAF

Captain Fantastic

Regie: Matt Ross

Met: Viggo Mortensen, George MacKay en Nicholas Hamilton

****

'Captain Fantastic' behoort tot de origineelste Amerikaanse producties van het lopende filmjaar. Scenarist en regisseur Matt Ross, die bekend werd als acteur (denk aan HBO-serie 'Silicon Valley'), volgt een vader die zich met zijn zes kinderen heeft teruggetrokken in de bossen van het noordwesten van de VS. Ben - met geweldige bravoure gespeeld door Viggo Mortensen - leert zijn kroost bergen beklimmen, jagen, koken en musiceren. Hij is vader, schoolmeester en sportinstructeur ineen, en hij houdt niet van halve maatregelen. 's Avonds bij het kampvuur wordt er gestudeerd op Dostojevski of de Amerikaanse grondwet. Niet alleen fysiek maar ook intellectueel verkeren de kids in topvorm.

Tot op een dag het alarm afgaat. Moeder die al drie maanden met een depressie in het ziekenhuis ligt, heeft zelfmoord gepleegd. Om haar de laatste eer te bewijzen, trekt het stel in een oude bus richting New Mexico. Van het zelfgeschapen paradijs in de natuur gaat het richting de bewoonde wereld en - om met Ben, alias Captain Fantastic, te spreken - "de fascistische kapitalisten die winkelen beschouwen als voornaamste vorm van sociale interactie".

Grandioze scènes levert de roadtrip op, met als hoogtepunten de viering van Noam Chomsky Day, het proletarische winkeluitje en het christelijke toneelstukje dat ze opvoeren als ze worden aangehouden door de politie. Maar geleidelijk komt er ook verzet tegen vaders alternatieve opvoeding, van buitenaf, door schoonvader, en van binnenuit, door twee opstandige zonen. Het is het moment waarop de film wat brokkeliger wordt, en je je afvraagt waarom alle betekenisvolle rollen door mannen worden gespeeld.

Het zijn kleine smetten op een heerlijk, geestrijk verhaal waarin de vraag centraal staat wat je je kinderen wil meegeven. Het perspectief ligt duidelijk bij de regisseur die een deel van zijn jeugd in Californische communes doorbracht, en zich zowel met de idealistische vader als de twijfelende zoon identificeert. Zijn jarenlange ervaring als acteur schemert door in het fantastische acteursensemble.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel