Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hebben we gouden gaten onder onze voeten?

Home

Vincent Dekker

Installatie voor ondergrondse gasopslag bij Norg. In de toekomst voor ondergrondse luchtopslag? © ANP
Weblog

Bezitten we in de Nederlandse bodem gaten die goud waard zijn? Als je het Amerikaanse bedrijf Lightsail Energy mag geloven wel. Die wil lucht onder hoge druk ondergronds bewaren, als goedkope opslag voor zonne- en windenergie.

We hebben onder de grond lege gasvelden, zoutkoepels en kolenmijnen, plekken waar we ooit waardevolle zaken uit de aarde haalden en waar we nu weinig zinvols mee weten te doen. De mijnschachten zijn volgelopen met water, meen ik (ook niet helemaal onbruikbaar trouwens), de zoutkoepels waren ooit bedacht als opslagplaats voor radio-actief afval, en de lege gasvelden blijven echt leeg (op een enkele na, zoals onder mijn woonplaats Bergen, waar we 's zomers Russisch gas in gaan stoppen, of waar CO2 tot in de eeuwigheid bewaard moet gaan worden).

Dat kan slimmer, zou je denken als je naar Danielle Fong luistert. Zij heeft met haar welgeteld 25 jaren al een bedrijf op haar naam staan, Lightsail Energy, dat lucht wil gebruiken om goedkoop overtollige wind- en zonnestroom op te slaan. Ik heb enigszins vergelijkbaar idee al wel eens eerder besproken, dus heel nieuw is het zeker niet. Maar Fongs variant is kennelijk toch zo aantrekkelijk dat diverse grote investeerders, onder wie Microsoft-oprichter Bill Gates, er 38 miljoen dollar (29 miljoen euro) in durven te pompen, zo weet Zeit Online te melden.

Het probleem bij het samenpersen van lucht is dat die lucht opwarmt, zelf heel erg heet kan worden. Wie wel eens een fietsband oppompt en dan het ventiel vasthoudt, weet dat uit ervaring. Die hitte kun je gewoon laten ontsnappen, maar dan ben je wel een flink deel van je energie uit de windmolens of zonnepanelen kwijt. Fong sproeit waterdruppels in de lucht die ze onder druk brengt. Die nemen de hitte op en vervolgens wordt de warmte afgegeven aan een aparte watertank.
Als je stroom nodig hebt, laat de samengeperste lucht een turbine aandrijven. Daarbij voert Fong de lucht eerst langs de hete watertank om op te warmen en zo extra uit te zetten en meer kracht te leveren in de turbine. Uiteindelijk komt dan 70 procent van de energie die oorspronkelijk uit de windmolen of zonnecentrale kwam, weer beschikbaar voor gebruik.

Een verlies van 30 procent, het komt bij mij toch nog over als vrij veel. Als stroom van een windmolen een kostprijs heeft van 5 cent per kWh, zoals nu op het land het geval is, wordt dat na opslag 7 cent. Nog altijd veel goedkoper dan de nieuwe Franse atoomstroom, dat in ieder geval.
Misschien moet ik niet zeuren en is dit een mooi werkbaar begin van opslag. Bijvoorbeeld in lege Groningse gasvelden...

Wil u ook wel eens onder druk komen te staan voor groene stroom? U kent het antwoord inmiddels wel: volg men ook op Twitter via @VincentDekker4.

Deel dit artikel