Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hé, daar is Saif, Kadafi's 'dode' zoon

Home

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Totale verwarring in Tripoli; niemand weet welk verhaal klopt, en wat er precies gebeurt

Deze oorlog zit vol met verrassingen, noteert BBC-verslaggever Matthew Price droog als Saif al-Islam, de 'gevangen' zoon van de Libische leider Kadafi, opeens opduikt.

Midden in de nacht staat hij daar op een pick-uptruck voor het met journalisten volgepakte Rixos-hotel in Tripoli: breed glimlachend, triomfantelijk, vol adrenaline en zelfvertrouwen, aldus Price.

Duidelijker kon de boodschap 'we zijn nog lang niet verslagen' niet zijn. Immers, de tweede dag van wat al 'de val van Tripoli' heette, was maandagavond afgesloten in de wetenschap dat niet één, maar twee, nee zelfs drie zonen van Moammar Kadafi gevangen waren genomen door de opstandelingen.

Het historisch belangrijke Groene Plein heette al Plein der Martelaren en was ingenomen door de rebellen. Het was nog slechts een kwestie van de laatste sluipschutters van de daken afschieten, de leider zelf verjagen of beter nog, oppakken, en dan was de overwinning daar.

Saif nam Price zelfs mee in een auto voor een rondleiding, om hem te bewijzen dat 'het regime nog altijd een groot deel van de stad onder contole had'. Al bleef de rit beperkt tot het gebied rond de compound van Kadafi.

Even plotseling als de opmars naar de hoofdstad de afgelopen dagen verliep, kwam hij weer tot stilstand. De verwarring is groot onder de media en de waarnemers maar ook onder de opstandelingen zelf.

De term 'volgens onbevestigde berichten' is het stopwoordje van verslaggevers en nieuwslezers geworden. Is Saif nu gearresteerd geweest? En zo ja, hoe heeft hij kunnen ontsnappen? Niemand die het weet. Een andere zoon, Mohammed, wist volgens Al-Jazeera te ontkomen. Hoe kon dat gebeuren?

De derde zoon, militair commandant Khamis, zou dood zijn aangetroffen, evenals de invloedrijke chef inlichtingendiensten Abdoellah al-Senoessi. Volgens onbevestigde berichten. Het bericht over de arrestatie van Saif werd door de opstandelingen de wereld ingestuurd.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag overlegde zelfs met hen over de uitlevering van Saif tegen wie in juni al een arrestatiebevel was uitgevaardigd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Gisteren zei een woordvoerder van het ICC dat de opstandelingen de arrestatie van Saif nooit officieel hadden bevestigd.

Tegelijk met de verschijning van Saif laaiden de gevechten weer op - nog een morele slag voor de oppositie, die had geclaimd negentig procent van de stad onder controle te hebben. Is dat wat Saif bedoelde, tegenover de journalisten, over 'een val' - dat het opstandige leger de stad in zou zijn gelokt om het daar in de pan te hakken?

Speculaties en suggesties te over. Zo zouden zich vierduizend strijders in Tripoli hebben verzameld. Maar bij elke uitspraak van de rebellen worden nu vraagtekens gezet. Veel verslaggevers die de feiten zouden moeten checken, zitten omringd door Kadafi-aanhangers vast in hun hotel. Maar dan nog, in een burgeroorlog is niets wat het lijkt.

De journalisten die met eigen ogen gewonden zagen in het Centrale Ziekenhuis in Tripoli wisten niet of het om Kadafi-loyalisten ging of om opstandelingen. De Britse minister van ontwikkeling, Andrew Mitchell, verklaarde de verwarring uit het 'ongewisse van de oorlog', een citaat van de Pruissische strateeg Von Clausewitz.

Anderen zien de verdwijning en verschijning van Saif als een bewuste zet in een strijd waar bluf, beeldvorming en bewust gebrekkige informatie een steeds grotere rol lijkt te spelen. "Het getij van de geruchten keert zich nu tegen de rebellen", meent de correspondent van de Londense Evening Standard.

"Niemand kan ons vertellen hoe het er mee staat. De Kadafi-jongens zijn heel intelligent geweest om de ouweheer niet tevoorschijn te laten komen."

Want dat is dezer dagen de meest prangende vraag: waar is Moammar Kadafi? Is de leider nog in Tripoli, alive and kicking? "Natuurlijk", zei zoon Saif achteloos vanaf zijn jeep. Waar zou hij anders moeten zijn?

Deel dit artikel