Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Haringscheten leken onderzeeër

Home

Petra Sjouwerman

In de jaren tachtig en negentig joegen de Zweden op mysterieuze onderzeeboten nabij de Zweedse kust. Eén keer, in 1981, stootte een Sovjet-onderzeeboot op de grond. Ook daarna bleven de Zweeds-Russische relaties gespannen doordat de Zweden regelmatig geluiden opvingen van andere onderzeeërs. Het lukte echter nooit om er eentje in te sluiten. Het resulteerde in 'het Zweedse Loch Ness-effect'. Twee Zweedse onderzoekers beweren nu dat de geluiden niet afkomstig waren van onderzeeërs, maar van scheten latende haringen.

De Zweedse militaire autoriteiten zelf waren ook al gaan twijfelen toen de geluiden na het uiteenvallen van het Oostblok in 1989 gewoon doorgingen. In 1994 ontdekten zij dat bepaalde 'propellergeluiden' niet afkomstig waren van onderzeeboten maar van zwemmende nertsen in beekjes die uitkomen in de Oostzee. In 1996 werd er een nieuw onderzoek gestart naar de herkomst van de geluiden. Hierbij kwamen de onderzoekers al snel uit bij de haring, waarvan bekend is dat ze gas laten ontsnappen uit hun zwemblaas, een soort scheet dus.

Geïnspireerd door de variatie aan geluiden die ontstaat als iemand winden laat in een bad, maakten zij urenlange geluidsopnamen van haringen in fuiken. Haringscheten klinken als een sissend geluid, alsof je spek bakt. Die geluiden worden versterkt als de haringen dieper zwemmen.

De onderzoekers lichten nu een tipje van de sluier op, omdat zij vrezen dat het tekort aan kennis over onderwatergeluiden verregaande gevolgen voor de internationale veiligheid kan hebben.

De haringscheten zijn te horen op www.biology.au.dk/zoophysiology/people/academic/magnus/magnus-research.htm

Deel dit artikel