Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hans Vonk chef-dirigent Radio Symfonie Orkest

Home

Van onze kunstredactie

HILVERSUM - Hans Vonk (59) wordt met ingang van seizoen 2003/2004 chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest (RSO). Het orkest heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Vonk volgt Eri Klas op die wel als vaste gast-dirigent aan het orkest verbonden blijft. De nieuwe chef-dirigent gaat om te beginnen een contract aan voor drie jaar en zal tien weken per jaar bij het RSO aan het werk zijn.

Henk Smit, manager van het RSO, vindt tien weken per jaar een mooie hoeveelheid. Hij noemt de benoeming van Vonk een mijlpaal in de ontwikkeling van het orkest. ,,We mogen onze handen dichtknijpen met zo'n goede dirigent,'' zegt hij. ,,Na onze bijna-opheffing ziet het orkest het als een blijk van erkenning dat het zo'n goede dirigent aan zich weet te binden.''

Vonk wil de komende jaren bij het RSO werk uitdiepen van componisten als Sibelius, Martinu en Honneger, waardevolle componisten waar hij nog niet eerder in zijn loopbaan aan toe is gekomen.

Vonk is op dit moment onder andere vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en sinds kort van het Nederlands Kamerorkest. Verder is hij hij chef-dirigent bij het Saint Louis Symphony Orchestra.

Sinds enige tijd lijdt Vonk aan het syndroom Guillain-Barré, een spierziekte, waardoor hij gedwongen is zittend te dirigeren. Dit jaar heeft hij regelmatig een concert af moeten zeggen. Ook de reeks 'Don Giovanni'-voorstellingen bij De Nederlandse Opera die volgende week start, heeft hij afgezegd. Volgens Smit, die niets inhoudelijk over de ziekte van Vonk kwijt wil, is men echter optimistisch over zijn herstel. Bovendien kan Vonk zich zittend en met weinig bewegingen voldoende duidelijk uitdrukken, meent hij. Smit: ,,De een uit zich met creatief molenwieken, de ander heeft weinig gebaren nodig''.

Deel dit artikel